Thomassen en Drijver Verblifa krijgt nieuwe Amerikaanseeigenaar

ROTTERDAM, 31 juli Het verpakkingsconcern Thomassen en Drijver Verblifa (TDV) uit Deventer krijgt een nieuwe Amerikaanse eigenaar. Continental Can verkoopt TDV samen met haar andere Europese verpakkingsactiviteiten (CC Europe) aan Ball Corporation voor ruim een miljard dollar.

De vakbonden hebben gisteren van de directie van TDV te horen gekregen dat de overname geen gevolgen zal hebben voor de werkgelegenheid bij TDV en dat de investeringsplannen die Continental Can op de rails heeft gezet onder de nieuwe eigenaar zullen worden voortgezet.

T. Verdijsseldonk van de Industriebond FNV gaat niet blindelings af op de toezeggingen van de TDV. 'We willen eerst meer informatie over de nieuwe eigenaar.'

Daartoe zal hij ondermeer informatie inwinnen bij bij Amerikaanse vakbonden. Verdijsseldonk vindt het 'beangstigend dat in de Verenigde Staten wordt besloten over 32 bedrijven in Europa zonder dat iemand hier daarop invloed kan uitoefenen'. CC Europe maakte vorig jaar een omzet van 1,47 miljard dollar, telt 10.000 werknemers in 32 produktiebedrijven en is een van de drie leidende Europese verpakkingsconcerns. TDV heeft een omzet van ongeveer 1 miljard gulden en ongeveer 3.800 werknemers in Nederland en Belgie. Behalve TDV omvat CC Europe ook Contiantal Can UK, Schmalbach Lubeca, Continental Can France en Continental PET France.

Het Amerikaanse Peter Kiewit en Sons, eigenaar van Continental Can, had begin dit jaar reeds Amerikaanse verpakkingsactiviteiten afgestoten en was al jaren op zoek naar een nieuwe eigenaar voor CC Europe. Kiewit en Sons verwerft met de verkoop niet alleen contanten maar ook een belang in Ball, een verpakkingsconcern met een omzet van 1,2 miljard dollar in 1989. Ball is op vier na de grootste producent van verpakkingen voor bier en limonade in de VS en heeft gezamenlijke ondernemingen in Canada, China en Taiwan.

De transactie volgt op belangrijke herstructureringen in de Europese verpakkingsindustrie. Zo fuseerden afgelopen jaar het Britse Metalbox en het Franse Carnaud en verwierf de Franse aluminiumgroep Pechiney American National Can. Bij TDV zijn in enkele jaren tijd 1.500 van de 5.500 banen weggesaneerd. Vorig jaar was er sprake van dat het hoofdkantoor in Deventer zou worden ontmanteld in verband met plannen voor een verdere integratie van de Europese activiteiten van Continental Can. De vakbonden vreesden ook de sluiting van de vestiging in Oss. Mede onder druk van de vakbonden zijn de plannen afgelopen najaar ingetrokken.