Spoorwegverkeer lamgelegd; In Georgie dreigen chaos enbloedvergieten

MOSKOU, 31 juli De Kaukasische republiek Georgie wordt bedreigd door chaos en anarchie en gewelddadigheden zijn niet uitgesloten. Dat heeft de Georgische president en partijleider Givi Goembaridze in een oproep tot de bevolking gezegd. Sinds enkele dagen blokkeren actievoerders het station van Samtredia in Georgie, waardoor meer dan honderd treinen, met passagiers, maar ook met schaarse levensmiddelen, vast zijn komen te staan. De actievoerders zijn kwaad omdat de regering huns inziens de behandeling van de verkiezingswet door het parlement traineert. Georgie is de enige Unierepubliek die de parlementsverkiezingen tot het najaar heeft uitgesteld om er de eerste echte vrije meerpartijenverkiezingen van te kunnen maken. Het Moskouse ministerie van spoorwegen heeft besloten de toevoer van goederen naar Georgie voor de duur van de actie stop te zetten en de gestrande treinen naar elders te sturen.

De spoorwegactie 'destabiliseert de situatie, vormt een zware last voor het sociaal-economische leven van de republiek en verscherpt de crisissituatie. De confrontatie heeft een gevaarlijke grens bereikt, gewelddadig verzet is niet uitgesloten, wat kan leiden tot anarchie en chaos, en ernstige, onvoorspelbare gevolgen kan hebben', aldus de door Goembaridze ondertekende verklaring. Volgens de Georgische regering wordt het steeds moeilijker de openbare orde te handhaven. Er zijn veel wapens onder de bevolking, er worden pogingen gedaan gewapende groepen op te richten en de overvallen op militaire en burgerobjecten zijn toegenomen. Er is een staf opgericht die toe moet zien op de uitvoering van Gorbatsjovs decreet over de ontwapening van volksmilities en bendes. Het decreet van Gorbatsjov, dat binnen twee weken tot resultaat zou moeten leiden, is tot nu toe praktisch nergens uitgevoerd. Het Armeense parlement besloot gisteren geen medewerking te verlenen aan uitvoering van het decreet omdat het inbreuk maakt op 'het natuurlijke recht van het Armeense volk op zelfverdediging'.

Het Oekraiense parlement heeft gisteren in een resolutie het inzetten van Oekraiense soldaten bij het oplossen van etnische conflicten verboden. Volgens persbureau Interfax wil het parlement in Kiev dat Oekraiense soldaten hun militaire dienst op Oekraiens grondgebied vervullen. Het parlement deed een beroep op Azerbajdzjan, Armenie, Kirgizie en Oezbekistan de etnische brandhaarden van het moment om de orde op hun eigen grondgebied te herstellen met behulp van hun eigen ordetroepen.

    • Laura Starink