Sovjet-soldaten vragen asiel in Bondsrepubliek

BONN, 31 juli Vijf Sovjet-soldaten zijn gisteren de open grens tussen de DDR en West-Duitsland overgetrokken en hebben politiek asiel in de Bondsrepubliek aangevraagd. Dat heeft de Westduitse politie bekendgemaakt.

De soldaten waren afkomstig van een kazerne bij Schwerin, in het noorden van de DDR. Ze kwamen de Westduitse deelstaat Nedersaksen in met een in de Sovjet-Unie vervaardigde auto van het merk Volga, aldus de politie in Gottingen. Volgens persberichten droegen ze burgerkleding maar hadden ze hun uniformen in de auto liggen.

De asielzoekers zijn overgebracht naar een centrum voor vluchtelingen. Vorige week maakten Westduitse woordvoerders bekend dat drie Sovjet-soldaten midden juli in West-Duitsland politiek asiel hadden aangevraagd en dat ze niet aan Sovjet-autoriteiten zouden worden overgedragen. De Sovjet-Unie had de hulp van West-Duitsland ingeroepen bij het opsporen van de soldaten nadat ze niet in hun Oostduitse kazerne waren teruggekeerd.(Reuter)