Polen willen in zaak Katyn Sovjet-majoor verhoren

WARSCHAU, 31 juli De Poolse regering heeft Moskou gevraagd een voormalige officier van de Russische geheime dienst te verhoren over zijn rol bij de massamoord op vierduizend Poolse officieren in Katyn in 1940. Volgens het Poolse persbureau PAP heeft minister van justitie Aleksander Bentkowski de Sovjet-autoriteiten gevraagd de betrokken officier, majoor Pjotr Soproenjenko, in het bijzijn van een Poolse jurist, plaatsvervangend procureur-generaal Stefan Sniezko, te laten verhoren. Soproenjenko's handtekening, aldus PAP, komt voor op 'executiedocumenten' met betrekking tot de slachtoffers van Katyn. De Sovjet-autoriteiten hebben de Polen laten weten dat Soproenjenko nog in leven is en in Moskou woont.

De ruim vierduizend Polen, gevangen genomen na de invasie van het Rode Leger in het oosten van Polen in september 1939, zijn in september 1940 in Katyn vermoord en in een massagraf begraven. Pas dit jaar heeft de Sovjet-Unie voor het eerst toegegeven dat de massamoord op deze en op nog tienduizend andere Poolse officieren het werk van Stalins geheime dienst, de NKVD, is geweest; tot dan toe werd altijd gesteld dat de Duitsers voor de massamoord verantwoordelijk waren. Dit jaar zijn bij Miednoje, in de buurt van Kalinin, en Charkov twee andere massagraven gevonden met Poolse slachtoffers. (Reuter, AFP)