Polen verhinderden in 1983 aanslag op paus

WARSCHAU, 31 juli Het voormalige communistische bewind van Polen heeft in 1983 een plan verhinderd om de paus te vermoorden. Het ging daarbij om meer dan een plan alleen: er waren voor de moord al voorbereidingen getroffen en er zijn ook daadwerkelijk arrestaties verricht. Dat onthulde gisteren de juriste Krystyna Daszkiewicz in een uitzending van de Poolse televisie. Ze heeft onlangs al melding gemaakt van de plannen voor een aanslag op de paus. Gisteren voegde ze daar een aantal details aan toe die nog niet eerder bekend waren. Van de samenzwering tegen de paus is in 1985 tijdens het proces tegen de moordenaars van de priester Jerzy Popieluszko verslag gedaan door Zenon Platek, een generaal van de Poolse geheime dienst. Tijdens dat proces, dat zich voor een deel achter gesloten deuren afspeelde, zei Platek dat het ministerie van binnenlandse in 1983 'operationele signalen' ontdekte over een aanslag op de paus tijdens zijn bezoek aan Polen in 1983. Daszkiewicz suggereerde dat een van de beklaagden in de zaak-Popieluszko daarbij betrokken is geweest. Vervalste pasjes die de toegang tot de paus mogelijk maakten werden gevonden in het bezit van Adam Pietruszka, een van de beklaagden. Pietruszka voerde tijdens zijn proces aan dat hij de pasjes wilde gebruiken om ze te testen. Platek zei dat in het onderzoek dat op de ontdekking van de 'operationele signalen' werd ingesteld diverse arrestaties zijn verricht en dat wapens en explosieven in beslag zijn genomen.

Tijdens de uitzending van gisteren drong Daszkiewicz aan op een officieel onderzoek naar de voorgenomen moordaanslag. De regering, zei ze, moet uitzoeken wie werd gearresteerd, wat voor wapens en explosieven ze hadden, en waar de documenten over de zaak zijn gebleven.

Volgens waarnemers in Warschau zijn de plannen voor de aanslag waarschijnlijk beraamd door een Oosteuropese geheime dienst; een aanslag die in het Westen zou zijn beraamd zou in 1983 niet geheim zijn gehouden, zo redeneren ze. (UPI)