Onduidelijk 'akkoord' gijzeling in Trinidad

PORT OF SPAIN, 31 juli Ondanks berichten vanmorgen vroeg als zou de regering van Trinidad en Tobago een akkoord hebben gesloten met de zwarte-moslimrebellen zaten de gegijzelde premier, A. N. R. Robinson, en een aantal van zijn ministers vanmiddag nog steeds gevangen in het parlementsgebouw in Port of Spain.

Premier Robinson meldde het akkoord vanmorgen zelf in een telefonisch interview met een journalist die zijn stem kent, zo meldde het Caraibische Nieuwsagentschap (CANA) vanuit Port of Spain. De premier gaf geen details over de overeenkomst, maar droeg het leger op de rebellen naar een veilige plek buiten de hoofdstad te begeleiden. Eerder hadden de rebellen gezegd dat Robinson akkoord was gegaan met zijn aftreden, vervroegde verkiezingen en amnestie voor de leden van de rebellerende Jamaat al-Muslimeenbeweging.

Kort nadat het nieuws over het akkoord bekend was geworden werd hevig schieten gehoord in Port of Spain. Volgens de correspondent van het persbureau AFP was dat in de buurt van het gebouw van de nationale televisiezender, waar de leider van de rebellen, Imam Yasin Abu Bakr, zich met een aantal volgelingen heeft verschanst. De politie zou zich verzetten tegen het akkoord.

Onduidelijkheid heerst ook nog over het aantal slachtoffers als gevolg van de gijzelingscrisis in Trinidad en de daarop volgende plunderingen op het eiland. Een woordvoerder van het belangrijkste ziekenhuis in Port of Spain zei dat er twee doden zijn en ten minste driehonderd gewonden. Maar CANA meldde ten minste 22 doden en 120 gewonden nog voordat de meest recente schietpartij was uitgebroken. Uit andere bronnen werd gemeld dat vijftig tot tweehonderd politiemensen de dood hebben gevonden en een onbekend aantal lijken van plunderaars nog op straat ligt.

In Washington kon een woordvoerder van het State Department het bestaan van een akkoord niet bevestigen. Volgens deze woordvoerder hebben de VS voorts 'geen enkel plan voor een militaire interventie' in Trinidad.

Tijdens zijn telefoongesprek met de journalist zou premier Robinson hebben gezegd dat hij 'enigszins gewond' was 'maar verder o.k.'.

Hij riep het leger op de overeenkomst met de rebellen uit te voeren. De gijzelnemers hadden eerder gedreigd Robinson te zullen opblazen als het leger Red House (het parlementsgebouw) zou aanvallen.

Het telefoongesprek was volgens CANA door de rebellen georganiseerd. Robinson zei in dit gesprek verder: 'Na lange onderhandelingen met Jamaat al-Muslimeen is er een overeenkomst bereikt en we staan op het punt om Red House te verlaten op het moment dat de voorwaarden hiervoor door het land (...) zijn bekendgemaakt. Ik zou (legercommandant) kolonel (Joseph) Theodore willen vragen deze voorwaarden bekend te maken.' De belangrijkste onderhandelaar van de rebellen in Red House, Bilal Abdullah, die naast Robinson stond toen deze het gesprek voerde, zei op zijn beurt dat 'ik hetgeen minister-president Robinson zojuist heeft gezegd, volledig wil onderschrijven'.

Volgens Robinson zou de overeenkomst Trinidad 'de beste kans geven weer tot zichzelf te komen'. Ook minister van justitie Selwyn Richardson, eveneens gegijzeld in het parlement, bevestigde het akkoord en de amnestie voor de rebellen, mits de gegijzelden het gebouw veilig zouden kunnen verlaten. In totaal zou het om zo'n tachtig gijzelaars gaan in drie door de moslims bezette gebouwen.

Regeringswoordvoerder majoor Dave Williams zei in een reactie dat hij Robinsons pleidooi zou doorgeven, zo meldde CANA. 'Als dat de situatie is, dan het is het aan Robinsons vrije collega's om (diens verzoek) te bespreken', zei Williams.

Eerder gisteren had een woordvoerder van de rebellen gezegd dat Robinson had gecapituleerd voor hun eisen en dat er een overeenkomst was getekend. Zegslieden van de regering zeiden dat Robinsons vrijlating ophanden was en dat naar verwachting de gijzelaars voor het ingaan van de avondklok zouden worden vrijgelaten. Maar woordvoerder Williams meldde kort daarop dat de onderhandelingen waren vastgelopen, en weer een paar uur later dat de gesprekken vandaag zouden worden voortgezet.

In Washington zei de woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken dat 'wij niet kunnen verifieren of het Robinson was die over de telefoon sprak'.

Hij verzekerde dat er geen verzoek om militaire bijstand uit Trinidad en Tobago was binnengekomen.

Gistermiddag heeft de Jamaicaanse regering bekendgemaakt dat een contingent troepen op weg was naar Barbados met als doel een mogelijke interventie in Trinidad, indien dit land er om zou vragen.