Noodtoestand in verband met oogst in Jaroslavl

MOSKOU, 31 juli De provincie Jaroslavl, tweehonderd kilometer ten noordoosten van Moskou, heeft de uitzonderingstoestand afgekondigd om de bevolking te dwingen de op het veld wegrottende oogst binnen te halen. Dit unieke voorval onderstreept hoe hoog de nood op de graanvelden is gestegen overigens een jaarlijks terugkerend probleem. De graanoogst is dit jaar goed tot zeer goed, maar opnieuw zijn er de eeuwige problemen met het binnenhalen, de opslag en het vervoer, waardoor vaak ongeveer een kwart van de opbrengst verloren gaat. Het is precies dat kwart dat de Sovjet-Unie voor dure dollars in Amerika aanvult. Het televisiejournaal toont elke avond beelden van enorme graanbergen die liggen te wachten op wagons en vrachtauto's, die maar niet willen komen. Op de velden van de Oekraine staan de combines stil wegens gebrek aan benzine.

De sovjet van de provincie Jaroslavl heeft nu besloten dat van 1 augustus tot 15 oktober de uitzonderingstoestand van kracht zal zijn. Vroeger hielpen de bedrijven, fabrieken en wetenschappelijke instituten bij het binnenhalen van de oogst, maar de nieuwverworven zelfstandigheid heeft hen opstandig gemaakt, met het gevolg dat er geen enkele hulp meer aan de kolchozen wordt geboden. De sovjet heeft nu bepaald dat de bedrijven opnieuw nu openlijk gedwongen moeten worden hun medewerkers het veld op te sturen. Onduidelijk is overigens hoe de sovjet deze maatregel kan afdwingen.

De regering van de Russische republiek heeft inmiddels een opmerkelijk decreet uitgevaardigd: alle kol- en sovchozen krijgen het recht hun overproduktie en produkten die door de oorspronkelijke afnemers om welke reden dan ook niet op tijd worden afgehaald te verkopen aan wie maar wil. Lokale sovjets mogen hun daarbij geen strobreed in de weg leggen. Om de verkoop van graan aan de staat te stimuleren worden nog dit jaar cheques ingevoerd die de verkoper het recht geven om schaarse artikelen aan te schaffen.