Naam van vermoorde Britse parlementarier op dodenlijst van IRA

LONDEN, 31 juli Afgrijzen en woede kleuren allerwege de reacties op de moord op de Britse Conservatieve parlementarier Ian Gow, die gisteren in zijn auto werd opgeblazen door een bom. De anti-terreurbrigade van Scotland Yard is ervan overtuigd dat de aanslag het werk is van de IRA, het verboden Ierse Republikeinse Leger.

Het hoofd van de brigade, Commander Churchill-Coleman zei dat Gow zich wel bewust was van het feit dat zijn naam voorkwam op een lijst van 100 doelwitten van de IRA, die twee jaar geleden is gevonden in een flat in Londen waar een zogenoemde actieve diensteenheid van de IRA bommen klaarmaakte voor gebruik. Het ziet er naar uit dat het Lagerhuislid voor Eastbourne desondanks zijn auto bleef parkeren onder een afdak naast zijn huis en de hekken naar de oprit niet afsloot. Volgens de dominee in Gows woonplaats Hankham, die een goede vriend was, wilde Ian Gow niet dat beveiliging een obsessie zou worden. 'Hij wilde niet in een vesting leven.' Een diep geschokte premier Thatcher bracht gisterenmiddag een bezoek aan Gows weduwe en twee zoons. De gezinnen hebben in het verleden samen de kerstdagen doorgebracht en volgens Thatcher was Ian Gow 'een vriend met wie ik kon praten als ik met geen ander kan'.

Gow was 'een schat van een man' en 'een vriend door dik en dun'.

Het hinderde niet in de persoonlijke relaties dat hij in 1985 was afgetreden als staatssecretaris van financien omdat hij het niet eens was met het Brits-Ierse akkoord. Een blik op het wrak van Gows totaal vernielde auto was voor de premier genoeg om te besluiten dat ze niet van dichterbij hoefde te kijken. Maar, had ze eerder gezegd, ze was als altijd vast besloten dat terreur nooit zal winnen. 'Als hij (Gow) nu tegen me kon spreken, zou hij zeggen: 'We vechten die oorlog tegen ze en we slepen ze voor de rechter en we zorgen ervoor dat ze veroordeeld en schuldig bevonden worden voor wat ze gedaan hebben. En dat is wat we zullen doen .' Scotland Yard begint vandaag met een huis-aan-huis-onderzoek in Hankham, omdat ze ervan overtuigd is dat de IRA ten minste eenmaal een verkenningsploeg naar Gows huis heeft gestuurd, voor ze, waarschijnlijk in de nacht van zondag op maandag, de bom onder zijn auto plantte. Hankham is een dorp van minder dan duizend inwoners. Iedereen kende Gow, al was het maar uit de kerk waar hij kerkvoogd en zijn vrouw organiste was en 'iemand moet dus iets gezien hebben', aldus het hoofd van de anti-terreurbrigade.

Ian Gow is sinds 1979 de vierde parlementarier die door toedoen van de IRA het leven verliest. In 1984 stierf het Conservatieve Lagerhuislid Sir Anthony Berry bij de aanslag op het Grand Hotel in Brighton. In 1981 werd dominee Robert Bradford, de Unionistische parlementarier voor Zuid-Belfast, doodgeschoten. In 1979 vond de toenmalige oppositiewoordvoerder voor Noord-Ierland, Airey Neave, de dood toen zijn auto werd opgeblazen bij het verlaten van de parkeergarage onder het parlementsgebouw. Ook Neave was een persoonlijke vriend van Margaret Thatcher en aangenomen mag worden dat de aanslagen op Neave en op Gow bedoeld zijn om vooral haar te treffen.

Zowel van Ierse als van Britse zijde wordt onderstreept dat de dood van Gow geen negatieve gevolgen zal hebben voor de besprekingen over de toekomst van Noord-Ierland. De Britse minister voor Noord-Ierland, Peter Brooke, heeft na zeven maanden onderhandelen partijen zover gekregen dat ze besprekingen over een nieuwe bestuursvorm voor Noord-Ierland niet langer categorisch afwijzen. Het enige struikelblok is nog een geschil over de vraag op welk moment de regering in Dublin bij die onderhandelingen wordt betrokken. Brooke had gehoopt op een oplossing voor het zomerreces, maar heeft de partners in het overleg nu aangeraden de zomervakantie te gebruiken als een 'periode voor bezinning'.

De Westduitseminister van buitenlandse zaken, Hans-Dietrich Genscher, heeft gisteren na een ontmoeting met Thatcher in Londen gezegd dat de strijd tegen het terrorisme onderdeel moet worden van het CVSE-proces, de paneuropese samenwerking die voortkomt uit de Conferentie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa. Afgelopen vrijdag ontsnapte een Westduitse staatssecretaris ternauwernood aan een moordaanslag van de terroristische organisatie RAF. (Reuter)

    • Hieke Jippes