Journalisten betaald door Jeruzalem

TEL AVIV, 31 juli Het Israelische ministerie van buitenlandse zaken heeft jarenlang lokale radiojournalisten betaald voor het verzorgen van uitzendingen die een positief beeld van Israel moesten geven.

De woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken heeft dit schandaal, dat gisteren door de New York Times werd onthuld, ontkend. 'Wij hebben geen journalisten op de loonlijst staan', zei hij.

Tegenover de Israelische pers hebben enkele in opspraak gekomen radiocorrespondenten vandaag echter bevestigd dat ze in opdracht van het ministerie radio-uitzendingen verzorgden en dat er voor hen speciale achtergrondgesprekken op het ministerie plaats hadden. Israelische ambassades en consulaten zorgden voor een 'afzetgebied' bij kleine radiostations die niet over middelen beschikken om er in Israel eigen correspondenten op na te houden.

Radiostations in de VS, Australie, Nieuw Zeeland, Italie, Belgie, Frankrijk, Portugal, Angola, Argentinie, Bolivia, Chili, Brazilie en Mexico werden op deze manier van gemanipuleerde radioberichtgeving voorzien vanuit een modern ingerichte particuliere studio in Jeruzalem.

Volgens het Israelische blad Hadashot van vandaag betaalde het ministerie van buitenlandse zaken jaarlijks een bedrag aan een firma voor public relations, die de betreffende correspondenten maandelijks tussen de 300 en 500 dollar betaalde.

Een radiocorrespondent die jarenlang voor het ministerie 'werkte' hield er mee op toen hem na terugkeer uit Libanon werd gevraagd radioberichten te verzorgen over de mooie taak van het Israelische leger in Libanon.