IMF: Iraanse economie veert weer op

WASHINGTON, 31 juli Sinds de oorlogshandelingen tussen Iran en Irak in 1988 zijn stopgezet gaat het beter met de economie van Iran. In de afgelopen twee begrotingsjaren (de laatste eindeigde op 20 maart) is er sprake geweest van een economische groei van respectievelijk twee en vier procent, zo staat in een rapport van het Internationale Monetaire Fonds (IMF). De opleving is vooral een gevolg van de hervatting van de olieproduktie.

In de twee voorgaande begrotingsjaren slonk het bruto nationaal produkt van Iran met in totaal tien procent. Dat kwam doordat de oorlog met Irak verhevigde en door economische sancties van het Westen. In de jaren daardoor groeide de economie met gemiddeld acht procent per jaar.

Volgens het IMF wil Iran in de periode tot 1994 28 miljard dollar lenen in het buitenland. In die tijd moet de produktie met acht procent per jaar groeien.

Het is voor het eerst sinds twaalf jaar dat het IMF en Iran met elkaar in gesprek zijn geweest. Een groot aantal bedrijven dat kort na de Islamitische revolutie geheel of gedeeltelijk in handen van de overheid kwam, zal worden geprivatiseerd en financiele steun krijgen. (DPA, UPI)