Honderden vluchtelingen in kerk Monrovia vermoord

MONROVIA, 31 juli Militairen van het Liberiaanse regeringsleger hebben gisteren volgens ooggetuigen enkele honderden mensen vermoord die zich schuilhielden in en rondom een kerk in de hoofdstad Monrovia. Een zegsman van president Samuel Doe ontkent dat de massamoord door regeringstroepen is gepleegd. Hij stelt rebellen verantwoordelijk die gekleed zouden zijn in uniformen van Doe's leger.

Volgens overlevenden van de slachting zijn zeshonderd mensen omgekomen. De ambassade van de Verenigde Staten in Monrovia houdt het op tweehonderd doden.

Ooggetuigen meldden dat dertig soldaten van Doe's Krahn-stam omstreeks 02.00 uur het terrein van de Lutherse kerk in het Monrovische district Sinkor binnendrongen waar op dat moment omstreeks tweeduizend vluchtelingen, in meerderheid vrouwen en kinderen behorend tot de Gio- en de Mano-stam, lagen te slapen. De militairen zouden in het wilde weg met automatische geweren op de vluchtelingen hebben geschoten. Ook zouden mensen met messen om het leven zijn gebracht. Mensen die bij vluchtpogingen door kogels zijn geraakt hingen dood uit de ramen.

De Amerikaanse regering heeft de Liberiaanse regering verantwoordelijk gesteld voor het bloedbad. Een woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken heeft het aanbod herhaald dat president Doe onder Amerikaanse bescherming zijn land zou kunnen verlaten, wat Doe tot nu toe pertinent heeft geweigerd.

Onze correspondent in Geneve meldt dat het Internationale Rode Kruis wordt verhinderd de gewonden in de kerk in Monrovia te verzorgen. Er bevinden zich vijf Zwitserse Rode-Kruisvertegenwoordigers in de Liberiaanse hoofdstad, maar het is voor hen onmogelijk door de linies heen te komen. De hulporganisatie doet een dringend beroep op de strijdende partijen internationale hulpverlening toe te staan.

In een voorstadje van Monrovia, Paynesville, is gisteren hevig gevochten. Regeringstroepen zouden er in zijn geslaagd een groep rebellen terug te drijven. Een woordvoerder van president Doe zei gisteren in een telefonisch vraaggesprek met de Britse omroep BBC dat de troepen er ook in zijn geslaagd een radiostation terug te veroveren op de opstandelingen. De strijd om de macht in het Westafrikaanse Liberia heeft al duizenden mensen het leven gekost. De positie van president Samuel Doe is al wekenlang onhoudbaar, maar Doe weigert zich over te geven aan Charles Taylor, wiens rebellenleger inmiddels in rivaliserende groepen uiteen is gevallen. (AP, Reuter)