Hiddink: Oranje was bespreekbaar

WINTERSWIJK, 31 juli Volgens Rinus Michels zou Guus Hiddink een belangrijke kandidaat zijn geweest voor de nu nog vacante positie van bondscoach. De KNVB verzuimde afgelopen seizoen echter alert te reageren toen zijn vertrek bij PSV vaststond. Al in mei koos Hiddink verrassend het Turkse Fenerbahce als nieuwe werkgever. Uit Zeist vernam hij niets. 'Zijn ze niet wat laat bij de KNVB? Het stond toch al lang vast dat Libregts zou weggaan', aldus Hiddink die zich met zijn nieuwe club op het seizoen voorbereid in De Achterhoek, zijn geboortestreek.

Hiddink stelt nadrukkelijk dat hij geen spijt heeft van zijn overgang naar de nummer twee van Turkije. 'Maar', bekent hij. 'ik had best willen praten als de KNVB mij vier maanden geleden had benaderd. Met een goed beleid voor de komende jaren, in ieder geval tot aan het EK in Zweden, had ik er wel oren naar gehad.'

Hij zegt echter niet iemand te zijn die 'de Zeister bossen insluipt' om dan misschien de juiste mensen tegen te komen. 'Ik vind het nu prima zo. Ik voel me nog steeds thuis in het clubvoetbal.' Dat Hiddink na zijn periode bij PSV de grens zou overtrekken was wel duidelijk. Met een Europa Cup op zijn erelijst leek hij voorbestemd in een succesvol voetballand te belanden. Tijdens de ritten tussen zijn woonplaats Zelhem en PSV in Eindhoven volgde Hiddink in de auto al cursussen Spaans en Italiaans. Maar daar heeft hij nu niets aan. Fenerbahce komt uit een voetbalgek land dat zich echter met moeite staande houdt in de middenmoot van het internationale veld. 'Ik had geen zin op een aanbieding van Real Madrid of welke topclub dan ook te wachten. Wie zegt me dat die inderdaad zou zijn gekomen. En ik wilde aan het werk.'

Hij koos het lucratieve aanbod van Fenerbahce boven die van ploegen uit Frankrijk, Griekenland, Zwitserland en Portugal. Hiddink ging wel zes keer in Istanboel kijken voordat hij tekende. Hij ziet bij het populaire Fenerbahce ('Het Ajax van Turkije') wel degelijk kans op een toekomst met internationaal succes. 'Ik ben geen type dat twee jaar lang de poen opstrijkt en dan gedag zegt.'

Tijd

Hiddink moet nu snel Turks leren. Hij kent inmiddels al een paar kreten. Oyna, spelen, roept hij voortdurend tijdens de trainingen. Maar voor het geven van opdrachten en de taktische besprekingen is hij aangewezen op zijn assistent Omer Kaner. Hiddink vertelt zijn verhaal in het Duits en Kaner vertaalt het in het Turks. Dat kost tijd. Tijdens een partijvorm bij de ochtendtraining in Winterswijk duurt het minutenlang voordat Hiddink aan het ene elftal zijn bedoeling kenbaar heeft gemaakt. 'We kunnen wel even gaan liggen', stelt een speler van de wachtende groep voor. Een van de keepers besluit uit zichzelf oefeningen met de bal te gaan doen. 'Het liefste zou ik binnen twee weken het Turks willen beheersen en dat niemand dat dan weet', zegt Hiddink lachend.

Hij heeft nu geen flauw benul waar de spelers het over hebben. Hiddink zegt wel op intuitie veel aan te voelen. 'Maar honderd procent save is het natuurlijk niet.'

Hij moet derhalve op Omer Kaner, zijn assistent, vertrouwen. Voordat Hiddink met hem in zee ging testte hij de hulptrainer met behulp van een bekende op een persconferentie in Turkije uit. 'Hij bleek mijn woorden letterlijk weer te geven. Dat was voor mij een goed teken.'

Kaner zegt het heel belangrijk te vinden dat Hiddink hem vertrouwt. Hij is zelf zeventien jaar lang profvoetballer geweest en was een aantal keren topscorer van Turkije. De meeste Turken beheersen geen andere taal. Kaner sleet echter de nadagen van zijn loopbaan bij SC Freiburg en spreekt derhalve vloeiend Duits.

De assistent zegt te begrijpen waarom Hiddink met PSV succes boekte. Hij noemt de Nederlandse trainer 'een grote psycholoog'.

Ook de spelers zijn vol lof over Hiddink. De selectie van Fenerbahce is pas twee weken in training, maar toch weet een aantal voetballers het al zeker: 'Hiddink is de beste trainer die we ooit hebben gehad.'

Het is duidelijk dat iedereen straks wil spelen in de competitie. Hiddink beseft dat ook in Turkije de nummers twaalf, dertien en veertien van de selectie voor de grootste problemen kunnen zorgen. 'Maar ik verwacht dat ze hier iets meer zullen aanvaarden dan in het Westen. Het is toch een andere cultuur.' In, zoals Hiddink zegt, 'niet de prettigste' laatste vier maanden bij PSV waren het twee internationals die voor het dieptepunt van alle intriges en ruzies binnen de vereniging zorgden. Gerald Vanenburg en Hans van Breukelen stapten achter de rug van de trainer naar manager Ploegsma met hun klachten. Hiddink noemt het zelf achteraf 'een zwaar moment'.

'Er bestaat zoiets als een code tussen speler en trainer.'

Toch is hij niet rancuneus. Hij meldt dat Van Breukelen later heeft gezegd het niet zo bedoeld te hebben en 'Vanenburg heeft er zelf erg onder geleden'.

'Indien ik', maakt Hiddink dan duidelijk. 'bondscoach zou zijn geworden had ik Gerald zeker weer geselecteerd. Bij mij gaat kwaliteit boven andere zaken.'

Tumult

Hiddink zegt niet beschadigd te zijn door de problemen in Eindhoven die ertoe leidden dat hij eerder bij PSV vertrok dan oorspronkelijk de bedoeling was. 'De goede momenten overheersen bij mij.'

Hiddink vindt dat hij zelf in de vervelende tweede helft van het seizoen geen fouten heeft gemaakt. Of het moet het gesprek met de zaakwaarnemer van Vanenburg, Bob Heerkens, zijn geweest waarin hij deze het een en ander toevertrouwde. In zijn hoedanigheid als journalist schreef de man daarna een artikel in Panorama dat veel tumult teweegbracht. Hiddink: 'Zoiets zou ik nooit meer doen.' Guus Hiddink vindt achteraf niet dat hij misschien te aardig is geweest voor de spelers. 'Met de discipline van bovenaf zat het echt wel goed. Maar je hebt ook nog zoiets als innerlijke discipline bij de speler.'

Op dat gebied schortte het in de ogen van de trainer dus blijkbaar bij een aantal. In zijn tijd als speler bij Washington Diplomats en San Jose Earthquakes zag Hiddink hoe men in de Verenigde Staten met de sporters omgaat. Hij leerde ervan. 'Het heeft geen nut om er elke dag een gvd uit te gooien. Er bestaan tegenwoordig geen domme topsporters meer. Als je daar als een tiran tussenloopt schrikken ze drie weken, maar de vierde week laten ze je lekker praten.' Bij Fenerbahce zal Hiddink af en toe toch wel 'met de deur moeten slaan'.

Afgelopen week na een smadelijke nederlaag tegen het Duitse Wattenscheid was het de eerste keer. Volgens Hiddink schort het in het Turkse voetbal met name aan discipline in het veld. Soms lopen de vaak technisch zeer begaafde spelers ineens op andere posities. Turken vergeten de hele wereld als ze een bal zien. Hiddink wijst bij Fenerbahce op een middenvelder die als belangrijkste taak het onderscheppen van ballen heeft. 'Dat doet hij uitstekend, maar hij wil daarna nog de dribbel maken, de eindpass geven en het liefst nog zelf scoren ook.' Mede door dat ongedisciplineerde spel kwamen Turkse ploegen vrijwel nooit tot internationaal aansprekende resultaten. Voor Hiddink probeerden vele andere trainers van naam daarin verandering te brengen. De Duitser Jupp Derwall deed het bij Fenerbahce's stadgenoot en concurrent Galatasaray redelijk, maar van een echte doorbraak was geen sprake. Toch gelooft assistent-trainer Omer Kaner er heilig in dat Hiddink wel zal slagen. 'Het waren vooral oude trainers die naar Turkije werden gehaald', verklaart hij. 'De laatste twee jaar heeft Fenerbahce een Joegoslaaf van zestig jaar als trainer gehad. Die man had ouderwetse ideeen. Hiddink is jong. Hij staat midden in het voetbal van vandaag.'

    • Hans Klippus