Giscard: Frans-Duitse as boet aan belang in

PARIJS, 31 juli De Frans-Duitse as staat sinds het proces van de Duitse eenwording niet meer in het centrum van de ontwikkelingen in de Europese Gemeenschap. Dat zegt Valery Giscard d'Estaing, de vroegere Franse president en voorzitter van de Liberale fractie in het Europese Parlement, in een gisteren gepubliceerd vraaggesprek met het Franse dagblad Le Figaro. 'Men moet dit erkennen want het is een grote verandering voor ons', onderstreept Giscard.

Volgens hem hebben de Westduitse leiders sinds het begin van dit jaar 'prioriteit gegeven aan twee andere dialogen: de dialoog met de Verenigde Staten over de veiligheid, en de dialoog met de Sovjet-Unie over de (Duitse) vereniging'.

De Frans-Duitse dialoog gaat weliswaar door 'maar laten we realistisch zijn: hij staat niet meer in het centrum van het debat'. Dat verklaart, aldus de vroegere president, dat de verklaring die de Westduitse bondskanselier Kohl en de Franse president Mitterrand in april aflegden over het bereiken van een politieke unie van de twaalf EG-landen 'zo vaag van inhoud' was.

Volgens Giscard moet in de Europese Gemeenschap op het hoogste niveau een duidelijke keuze worden gemaakt over de toekomst: 'Bouwen we met het oog op het einde van de eeuw een Gemeenschap van de Twaalf op, die rust op de fundamentele overeenkomsten die tussen de Westeuropese landen bestaan, of willen we een paneuropese organisatie.' Zijn voorkeur gaat uit naar de eerste optie, 'dat wil zeggen het bereiken van de Economische en Monetaire Unie van de Twaalf EG-lidstaten en het opzetten van daarbij aangepaste politieke instellingen'.

De nieuwe instellingen moeten gebaseerd zijn op evenwicht tussen de vier grote landen: Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannie en Italie. Het gewicht van Frankrijk zal daarbij hetzelfde moeten zijn als dat van Duitsland. Er zal in het Franse parlement geen meerderheid te vinden zijn die 'een verdrag voor een (Europese) unie zal goedkeuren waarin de gelijkheid van rechten tussen Frankrijk en Duitsland niet gerespecteerd zal zijn'.

(Reuter)