Fujitsu wil band met Siemens verder aanhalen

ROTTERDAM, 31 juli Het Japanse computerconcern Fujitsu, dat gisteren het Britse computerbedrijf ICL heeft overgenomen, heeft aangekondigd zijn banden met de Westduitse elektronica-gigant Siemens verder aan te halen.

Fujitsu, na het Amerikaanse IBM het grootste computerconcern ter wereld, wil zo zijn belangen op het Europese continent versterken, bijvoorbeeld in de vorm van een joint venture met Siemens.

Dat meldt vandaag de Wall Street Journal, die Takuma Yamamoto citeert, de topman van de Fujitsu Ltd in Groot-Brittannie. Een woordvoerder van Siemens zei tegen de New-Yorkse krant dat Siemens 'op dit moment' de noodzaak niet ziet van verdere samenwerking. Fujitsu en Siemens werken al samen op het gebied van mainframe computers.

Na IBM is Siemens de grootste computerverkoper van Europa. Zelfs een vriendelijke deelneming van het Japanse concern in het Westduitse Siemens zou volgens de Wall Street Journal tot immense politieke controverse in Europa leiden.

Gisteren tekenden Fujitsu en STC, de moedermaatschappij van ICL, in Londen het contract dat Fujitsi een 80 procents-belang in ICL geeft. Fujitsu betaalt daarvoor 743 miljoen pond voor aan STC. Door de overneming van het computerbedrijf ICL wordt moedermaatschappij STC gehalveerd. STC zal het geld gebruiken voor de aflossing van bankleningen en voor een versterking van zijn telecommunicatie-activiteit, het op een na belangrijkste onderdeel van STC. STC-topman Walsh zei dat zijn bedrijf hoopt samen te werken met andere, betrekkelijk kleine Europese telecommunicatiebedrijven. Hij noemde het Nederlandse Philips, het Westduitse Bosch, het Italiaanse Telettra en het Finse Nokia, zo meldt vandaag de Britse Financial Times.

Fujitsu en ICL hadden al sinds 1981 een samenwerkingsovereenkomst. ICL gebruikte Japanse chips in zijn computers. In kringen rondom ICL is vernomen dat deze overeenkomst een fusie van ICL met een Europese partner in de weg stond. Fujitsu had het recht een deelneming van meer dan twintig procent in ICL te blokkeren.

Volgens deskundigen is ICL te klein om alleen te kunnen overleven in de computerindustrie. De kosten van onderzoek, produktie en marketing in de sector kunnen alleen worden gedragen door een grote onderneming.

Onderdeel van de transactie tussen STC en Fujitsu is dat ICL de Amerikaanse dochteronderneming ICL Inc. voor 42,8 miljoen pond (143,4 miljoen gulden) overneemt van de Britse moedermaatschappij STC. Fujitsu behaalde vorig boekjaar een omzet van omgerekend 4,2 miljard gulden en een winst van 280 miljoen gulden. ICL boekte een winststijging van 13,6 procent tot 145,7 miljoen pond (488,1 miljoen gulden) bij een omzet van 1,62 miljard pond (5,4 miljard gulden). STC zette vorig jaar 2,6 miljard pond (8,71 miljard gulden) om en boekte een winst voor belastingen van 278 miljoen pond (931,3 miljoen gulden). STC zag zijn winst voor belastingen in de eerste helft van dit jaar overigens met 32 procent dalen tot 77,7 miljoen pond (260,3 miljoen gulden), terwijl de omzet met zes procent afnam tot 1,19 miljard pond (4 miljard gulden).