Eierhandel vreest schade salmonella

ROTTERDAM, 31 juli De Nederlandse pluimveebedrijven vrezen forse schade als gevolg van de publiciteit over met Salmonella besmette eieren in een Venlo's verpleeghuis. Vanochtend daalde de toch al lage stuksprijs op de eierveiling in Barneveld van 9 naar 8 cent. Eierhandelaren spraken over 'een totaal gebrek aan kooplust als gevolg van de affaire in Venlo'. De publiciteit over besmette eieren komt voor de pluimveebedrijven op een zeer ongunstig moment. 'We probeerden ons juist te herstellen van de forse prijsval na de affaire in Engeland', vertelt directeur H. Bons van het pluimveebedrijf Hofmans in Groesbeek. In Groot-Brittannie ontstond eind 1988 veel opschudding toen ontdekt werd dat eieren op grote schaal besmet waren met Salmonella-bacterien. De eierconsumptie daalde dramatisch en Britse handelaren dumpten hun overtollige eieren toen massaal op de Europese markt, waardoor Nederlandse handelaren onder de kostprijs moesten verkopen.

Directeur Bons voorspelt dat een aantal pluimveebedrijven bij voortdurende lage eierprijzen failliet zal gaan. 'De afgelopen jaren hebben we niet veel financiele reserve kunnnen opbouwen', klaagt hij.

Vanaf september vorig jaar herstelde de eierprijs zich weer enigszins, tot een hoogste prijs van circa 15 cent per stuk tijdens de Paasdagen. Maar de laatste maanden gaan eieren weer van de hand voor een prijs die niet meer kostendekkend is. Een kilo eieren kost momenteel 1,30 gulden, terwijl het 1,70 gulden kost om datzelfde kilo te produceren.

De totale eierproduktie in Nederland bedroeg vorig jaar 9,8 miljard stuks, waarvan 6,4 miljard (ter waarde van 734 miljoen gulden) werden uitgevoerd, de meeste naar West-Duitsland dat de kwaliteit nauwlettend in de gaten houdt.

Het Produktschap voor Pluimvee en Eieren betreurt dat de pluimveebedrijven op voorhand in de verdachte hoek worden geplaatst. 'We houden samen met de overheid de kwaliteit van de eieren scherp in de gaten', zegt ir. A. Mijs, hoofd afdeling produktie en verwerking van het Produktschap.

Zowel Bons als Mijs noemen het 'opvallend' dat de gevallen van voedselvergiftiging vaak optreden bij verpleeg- of bejaardentehuizen. 'Kijk eerst maar eens naar de hygiene in die grootkeukens, voordat beschuldigend in onze richting wordt gewezen', zegt Bons. 'En houd je aan het advies van WVC en bak een omelet aan beide kanten', vult Mijs aan.