Eerste stap op markt VS; KBB koopt Amerikaansespeelgoedzaak

ROTTERDAM, 31 juli Koninklijke Bijenkorf Beheer, eigenaar van Hema en de Bijenkorf, heeft van een groep particuliere beleggers de prestigieuze Amerikaanse speelgoedwinkel-keten Fao Schwarz overgenomen.

KBB was al geruime tijd op zoek naar een ingang op de Amerikaanse detailhandelsmarkt en heeft die nu in Fao Schwarz gevonden, zei KBB-secretaris J. Nugteren vanochtend ter toelichting op de overname.

Fao Schwarz is in 1862 opgericht, maakt dit jaar een omzet van ruim 50 miljoen dollar en telt 17 winkels en postorderactiviteiten. De twee belangrijkste winkels van Fao Schwarz bevinden zich op toplokaties in New York (Fifth Avenue /58th street) en San Francisco (Union Square). KBB zal nog dit jaar twee nieuwe winkels openen en hoopt, als er geschikte lokaties vrij komen, volgend jaar nog een tiental nieuwe vestigingen te kunnen beginnen, aldus Nugteren.

Hoeveel geld met de overname is gemoeid en hoeveel winst Fao Schwartz maakt, wil KBB niet zeggen. De financiering van de overname geschiedt deels uit beschikbare middelen en deels door opname van een lening in de VS. De acquisitie past in de strategie van KBB om naast de warenhuis-activiteiten ook te groeien in speciaalzaken in binnen- en buitenland. KBB heeft in Nederland ervaring met speelgoedwinkels via haar deelneming in Retailnet. Retailnet exploiteert de keten Intertoys. KBB zat volgens Nugteren in de eerste helft van de jaren tachtig reeds in de VS met de winkelketen Maxway, een soort Hema, maar heeft deze groep in 1985 afgestoten. KBB-topman Maas maakte er de laatste jaren geen geheim van graag opnieuw in de VS voet aan de grond te krijgen.

Fao Schwarz is volgens het vanochtend verspreide persbericht van KBB op haar gebied 'een van de meest vooraanstaande detailhandelsondernemingen' in de Verenigde Staten. Fao Scwarz onderscheidt zich volgens Nugteren door haar 'prestigieuze' aanpak, door veel 'nouveautes op speelgoed gebied' en door 'demonstraties'.

Het speelgoed wat er wordt verkocht is 'duur'.