Duitse ruiters met kritiek ontvangen

STOCKHOLM, 31 juli Als geslagen honden zaten de ruiters Huck, Becker en Tebbel achter de tafel. De Westduitse springruiters zijn toch verschenen op de wereldtitelstrijd springen, 'omdat', zo luidde de verklaring die Karsten Huck namens de Duitse springruiters aflegde, 'zij graag een medaille willen winnen voor het meest succesvolle land tot nog toe op de Wereldspelen.' Vorige week ging de beerput in de Bondsrepubliek pas echt open toen het blad 'Der Stern' als vervolg op de fotoserie van het barreren door drievoudig Europees springkampioen Paul Schockemohle een artikel plaatste over alle methoden die er door Duitse springruiters zoal worden gehanteerd om hun paarden aan het springen te krijgen en te houden.

Beschreven werd het mentaal breken van paarden door ze urenlang met hulpteugels vast te zetten, het gebruik van elektrische sporen, het met een bijtend middel insmeren van de voorbenen om het aanraken van hindernissen pijnlijk te maken en het springen tegen elektrisch geladen hindernisbalken of balken met kroonkurken. Het meest afschrikwekkende verhaal was wel de methode om een paard dat al te gretig op hindernissen afstormt expres tegen een muur te laten springen, waarop een aantal balken is geschilderd.

De Duitse springruiters waren derhalve niet bepaald welkom in Stockholm. Terwijl hun collega's buiten in de zon hun paarden aan het trainen waren, werden de Duitsers onderworpen aan een spervuur van vragen. De voorzitter van de Duitse paardesportbond (FN), Dieter Landsberg-Velen, stelde nogmaals dat de FN een actieve rol zal spelen om paardenmishandeling tegen te gaan en hij vroeg de hulp van de pers en het publiek bij het vinden van bewijzen.

Toen kwamen de emoties los. Had Landsberg-Velen het springruiterteam niet thuis moeten houden en zelf bewijzen moeten verzamelen in plaats van een persconferentie in Stockholm te beleggen, terwijl thuis de huizen branden? Met name Otto Becker, die evenals Rene Tebbel duidelijk op de bij Paul Schockemohle opgenomen gewraakte videobanden te zien is, voelde zich uiterst onbehaaglijk. Veel verder dan stamelen dat het verbod op barreren uitsluitend geldt voor wedstrijden en niet voor de training thuis, kwam hij niet. Evenmin wilde hij zeggen of hij door zou gaan met deze trainingsmethode waarbij gebruik wordt gemaakt van het slaan met hindernisbalken of stokken tegen de voorbenen van paarden om ze oplettender te maken op de sprong.

De verontwaardiging richt zich nu op de Westduitse ruiters, waarbij voorbij wordt gegaan aan het gegeven dat barreren zeer waarschijnlijk ook in andere landen voorkomt. Een ding is duidelijk: een medaille op het WK-springen, dat vandaag met een voorbereidend springparcours begon, wordt de Westduitse springruiters niet gegund.8829 RECORDS TRANSFERRED

    • Claartje van Andel