Doden door 'zuiveringen' in Suriname

PARAMARIBO, 31 juli Bij gevechten tussen het Surinaamse leger en het junglecommando zijn de afgelopen weken dertig tot vijftig leden van het junglecommando en acht militairen gedood. Dat heeft legerwoordvoerder Sital gisteren meegedeeld.

Hij ontkende dat het leger zich schuldig maakt aan schending van mensenrechten in de strijd tegen het junglecommando. Sital verklaarde dat het leger handelt vanuit de opdracht van president Shankar alle economische objecten te zuiveren.

Volgens Sital heeft het centrale gezag een groot deel van het land weer onder controle. In Midden-Suriname zijn verschillende economische activiteiten veiliggesteld, zoals de energievoorziening en de mijnen van Suralco en Billiton. Sital zei dat het leger Debike in Midden-Suriname heeft ingenomen omdat de plaats van strategisch belang is. Volgens het Kourou-akkoord mag het junglecommando zich in die plaats ophouden.

Over de toestand in het oosten zei hij dat het gebied tussen Moengo en Patamacca voor een groot deel is gezuiverd. De 'zuivering' wordt vertraagd door de slechte bereikbaarheid van het gebied.