Blokkade in Oost-Beiroet tegen Aoun

BEIROET, 31 juli De door Syrie gesteunde regering van Libanon is gisteren begonnen met een gedeeltelijke economische en diplomatieke blokkade van de christelijke generaal Michel Aoun, die zich met 19.000 manschappen in het oosten van de Libanese hoofdstad heeft verschanst. Een order van de regering van de Libanese president Elias Hrawi gaf de wachtposten bij de toegangswegen tot het stadsdeel dat onder controle van Aoun staat opdracht om alle aanvoer van brandstof en ammunitie te blokkeren. Sinds vorige week bestaat er in het christelijke deel van Beiroet al een tekort aan brandstof. Ook bepaalde de regering van Hrawi dat niemand met meer dan 100.000 Libanese ponden (150 dollar) op zak Aouns deel van Beiroet in mocht. Daarnaast instrueerde de regering buitenlandse missies in het overwegend islamitische westelijke deel van de Libanese hoofdstad dat ze niet langer zou tolereren dat buitenlandse gezanten nog diplomatieke contacten onderhouden met de christelijke generaal, die weigert om het presidentiele paleis te ontruimen voor Hrawi.

Indien de maatregelen er niet toe leiden dat Aoun het gezag van de regering-Hrawi aanvaardt, wordt de blokkade verscherpt en zal ook de aanvoer van voedsel worden tegengehouden.

Syrie heeft inmiddels zijn volledige steun uitgesproken voor het initiatief van de regering. In Damascus herhaalde intussen de Amerikaanse ambassadeur Edward Djerejian dat de Verenigde Staten en Syrie het eens zijn over Libanon. Hij betuigde de Amerikaanse steun voor de regering van Hrawi. (AP, Reuter)