Birmese oppositie laakt de houding van militair bewind

RANGOON, 31 juli De Birmese oppositie heeft gisteren felle kritiek geuit op wat zij beschouwt als pogingen van het militaire bewind om de overgang naar een democratische regering te vertragen. De Nationale Liga voor Democratie van Aung San Suu Kyi, die bij de parlementsverkiezingen in mei tachtig procent van de stemmen wist te winnen, noemde de houding van de militaire autoriteiten 'beschamend'. De militairen kondigden zaterdag onverwachts aan dat de in mei gekozen afgevaardigden slechts een grondwet zullen moeten aannemen. De Liga had erop gerekend dat het parlement op korte termijn een tijdelijke constitutie zou aannemen en vervolgens een regering onder leiding van de Liga zou kunnen vormen, waarmee er een einde aan het militaire regime zou komen.

De Liga riep gisteren op een bijeenkomst, die ondanks de nadrukkelijke aanwezigheid van veel militairen op straat door zo'n 10.000 mensen werd bijgewoond, tot een spoedige overdracht van de macht. Ze wil dat in uiterlijk september de gekozen afgevaardigden bijeenkomen in het nieuwe parlement. Ook drong de Liga aan op de vrijlating van alle politieke gevangenen, onder wie haar leider Suu Kyi die al een jaar onder huisarrest staat.

De Liga betoogt dat het militaire bewind met haar verklaring van zaterdag terugkomt op eerdere toezeggingen. De militairen zijn niet onder de indruk van de verwijten van de oppositie. Het officiele Dagblad van het arbeidende volk stelde gisteren dat als de militairen werkelijk de macht in handen zouden willen houden, ze dit zonder enige moeite zouden kunnen doen. (Reuter, UPI)