WK-volleybal

Het Nederlands mannen-volleybalteam heeft het in Rio de Janeiro bij de loting voor het toernooi om de wereldtitel niet getroffen. Oranje werd ingedeeld in Groep B, met titelverdediger Verenigde Staten, Canada en Argentinie, de nummer zes van de wereld. De wedstrijden in deze groep worden in oktober in Brasilia afgewerkt, evenals de duels in Groep D. In die laatste poule spelen Europees kampioen Italie, tevens winnaar van de World League, de Afrikaanse kampioen Kameroen, Cuba en Bulgarije. Zesvoudig wereldkampioen Sovjet-Unie speelt in Groep C, met Frankrijk, Venezuela en Japan. Gastland Brazilie stuit in Groep A, in Rio de Janeiro, op tweevoudig wereldkampioen Tsjechoslowakije, dat nog nooit een toernooi om de mondiale titel miste, Zweden en Zuid-Korea.

De internationale volleybalfederatie (FIBV) heeft het toernooischema enigszins gewijzigd. In de eerste ronde komen alle landen in de groep een keer tegen elkaar uit. De groepswinnaars kwalificeren zich voor de kwartfinales, de nummers twee en drie strijden op knock-out basis om de resterende vier plaatsen. Vanaf de kwartfinales wordt het knock-out systeem gehanteerd.