Subsidie voor isolatie eigen woning

ROTTERDAM, 30 juli Isolatie van bestaande, eigen woningen, het installeren van dubbel vensterglas en de aanschaf van energiebesparende c.v.-ketels wordt binnenkort weer door de overheid gesubsidieerd. Met ingang van volgende week vrijdag kunnen particuliere woningbezitters de subsidie aanvragen bij de gemeentelijke energiebedrijven.

Vergoed wordt 30 procent van het totale investeringsbedrag met een minimum van 1000 gulden per woning. Om subsidie te krijgen voor dubbel glas moet ten minste de helft van het bedrag dat daaraan wordt besteed, ook in andere voorzieningen worden gestopt, zoals spouwmuur- dak- en vloerisolatie of een hoog rendements c.v.-ketel (HR). Voor de meeste HR-ketels geldt een vast subsidiebedrag van 350 gulden. Grote ketels, met een belasting van meer dan 35 KW, worden gesubsidieerd met een bedrag van tien gulden per KW. Gemeentelijke energiebedrijven zullen een belangrijke rol spelen bij de voorlichting en advisering over energiebesparingsplannen. In bepaalde gevallen kunnen consumenten van hun GEB ook een voorfinanciering ontvangen, die ze in termijnen op de gas- en lichtrekening terugbetalen.

De herinvoering van isolatiesubsidies was al aangekondigd in het Nationaal Milieubeleidsplan en het Beleidsplan Energiebesparing. Het ministerie van economische zaken heeft 110 miljoen gulden per jaar beschikbaar voor subsidies van energiebesparende maatregelen in de bestaande bouw en een aanvullend bedrag voor nieuwbouw. In de nieuwbouwsector moet de energiebesparing echter vooral komen van strengere voorschriften.