Sovjet-Unie bij het turnen op Goodwill Games superieur

SEATTLE, 30 juli De Sovjet-Unie en de Verenigde Staten gaan tijdens de Goodwill Games in Seattle gelijk op. Beide landen hebben na negen dagen 45 gouden medailles veroverd. De Russen traden tijdens het weekeinde het meest op de voorgrond. Bij turnen, ritmische gymnastiek, wielrennen en handbal werden zes gouden plakken opgeeist. Tegenover die oogst stond slechts een grote teleurstelling. Het basketbalteam, dat dinsdag het prestigeduel met het gastland nog had gewonnen, haalde de finale niet. Joegoslavie nam met 84-78 revanche voor de nederlaag twee jaar geleden in de Olympische eindstrijd in Seoul.

Het Amerikaanse team drong eveneens door tot de finale. Anderhalve week voor het begin van de wereldtitelstrijd in Argentinie (8-19 augustus) vijzelde de titelhouder het geschonden vertrouwen op met een imponerende overwinning (112-95) op Brazilie. In de turnzaal was de Sovjet-Unie oppermachtig. Maar niet feilloos. Wereldkampioene Svetlana Boginskaja viel tijdens het landentoernooi bij de brugoefening en ook haar prestaties op de andere drie onderdelen waren niet vlekkeloos. Tatjana Lisenko en Natalja Kalinina maakten de foutjes van hun illustere ploeggenoot echter meer dan goed. Met een totaal van 118.759 punten hield de Russische ploeg de Verenigde Staten (118.484) van goud af. China pakte brons met 117.573 punten. De kleine Amerikaanse Kim Zmeskal kwam tot het beste individuele resultaat.

Boginskaja eindigde in het individuele klassement van het landentoernooi op teleurstellende tiende plek, mede door de magere brugscore van 9.275. De wereldkampioene had zich niet voor het individuele toernooi gekwalificeerd, maar werd ten koste van Lisenko door de Russische delegatie toch ingeschreven voor het evenement, waaraan 16 turnsters (twee per land) mochten deelnemen. De toernooileiding stond de bewuste overtreding van het reglement toe.

Beloning

Boginskaja kon een dag later haar faam opnieuw niet volledig waarmaken. Achter Kalinina, die een puntentotaal van 39.836 behaalde, eindigde ze met een score van 39.799 op de tweede plaats. De Hongaarse Henrietta Onodi werd derde met 39.348 punten. Publiekslieveling Zmeskal vergooide haar medaillekansen tijdens haar eerste oefening aan de brug. Net als haar Russische rivale op belandde ze op de mat. Het Amerikaanse sterretje bleef mentaal echter overeind. De zesde plaats was haar beloning. De zestienjarige Kalinina, 1.42 meter, stelde de gouden medaille veilig met een perfecte vrije oefening. De nummer vier van de Sovjetunie begon aan haar laatste onderdeel met minieme voorsprong (0.024) op Boginskaja, die klaar stond voor de paardsprong, waarmee ze in Seoul goud won. Kalinina liet niets aan het toeval over. De jury beloonde haar wervelende show met een tien, de enige in twee dagen topturnen. 'Ik had geen tien verwacht', glunderde Kalinina. 'De vrije oefening liep heerlijk, maar ik had op dit onderdeel nog nooit het hoogste cijfer gekregen.' De afgetroefde Boginskaja hield zich groot. 'Ik ben zeer tevreden met mijn eigen prestaties', mompelde de zeventienjarige turnster. 'De juryleden houden echter het laatste woord.'

In de handbalfinale had de Sovjet-Unie een verlenging (29-27) nodig om zich van Joegoslavie te ontdoen. Na de normale speeltijd gaf het scorebord 25-25 aan. Beide landen treffen elkaar opnieuw in de waterpolofinale. Spanje (5-11 tegen Olympisch kampioen Joegoslavie) en Hongarije (4-6) werden naar de strijd om de derde plaats verwezen.(Reuter/ANP)