Rivaal wil Taylor afhouden van machtsgreep in Liberia

MONROVIA, 30 juli Een dissidente rebellengroep onder leiding van een voormalige sergeant-majoor van het Liberiaanse regeringsleger, Prince Johnson, wil voorkomen dat rebellenleider Charles Taylor de macht overneemt van president Samuel Doe.

Johnson heeft dat gisteren gezegd in de hoofdstad Monrovia waar president Doe zich al wekenlang, beschermd door enkele honderden getrouwe militairen, schuilhoudt in zijn villa. De opstandelingen, verenigd in het Nationaal Patriottisch Front van Liberia, zijn er tot nu toe niet in geslaagd Doe te verdrijven.

Prince Johnson zei gisteren dat zijn groep en niet de groep van Charles Taylor de grootste bedreiging vormt voor Doe. Vorige week had Taylor zichzelf al tot president uitgeroepen. Johnson beschuldigde Taylor ervan een door Libie gesteunde socialist te zijn die in het Westafrikaanse Liberia een nieuwe dictatuur wil vestigen. Johnson daarentegen zei een burgerregering te willen installeren die vrije verkiezingen moet uitschrijven.

Volgens eigen zeggen beschikt Johnson over een legermacht van zevenduizend man, van wie er vierduizend zouden zijn gedeserteerd uit Doe's leger. Afgelopen februari zou hij met Taylor hebben gebroken en sindsdien voert hij een rivaliserende groep aan die in de afgelopen weken sterker zou zijn geworden dan het Front van Taylor.

De val van president Doe wordt al wekenlang verwacht. In de straten van Monrovia liggen talloze doden die zijn gevallen in de slepende, zware strijd om de Liberiaanse hoofdstad. (Reuter, UPI)