Remmen in belang van de ploeg

Volgens bondscoach Piet Hoekstra is wielrenster Monique Knol momenteel zo slecht in vorm dat haar optreden bij de wereldkampioenschappen, eind deze maand in Japan, vermoedelijk zal worden beperkt. Knol, in Seoul (1988) winnares van het Olympische goud, heeft lang geleden afgezegd voor de individuele wegwedstrijd om de regenboogtrui ('op dat zware parcours heb ik toch niets te zoeken'), maar rekende op deelneming aan de achtervolging. Bovendien waande ze zich zeker van een plaats in het Nederlandse kwartet op de 50 kilometer ploegentijdrit. Dat laatste is echter hoogst onzeker geworden.

Maak je inderdaad een zwak seizoen door? Knol: 'Ik heb zestien overwinningen behaald, vooral in het buitenland. Mijn successen in Nederland waren beperkt, maar daar is een goede verklaring voor. Ik had hier best een of meer klassiekers kunnen winnen, als de ploegentaktiek geen voorrang had gekregen. Hoekstra staat er op dat elk van zijn meiden nu en dan op het podium komt. Om dat doel te bereiken heb ik meer dan eens in de remmen moeten knijpen.' Hoe groot acht je de kans dat je nog voor de ploegentijdrit wordt geselecteerd? Knol: 'Ik heb twijfels, mijn zelfvertrouwen is enigszins geknakt door de houding van Hoekstra. Mijn grootste probleem was dat ik uit de krant moest vernemen dat mijn selectie onzeker was. Maar ik vecht door. Ik ben nog niet helemaal buiten de ploeg gevallen. Volgende week gaan we voor vier dagen in trainingskamp, in de Ardennen en de Noordoostpolder. Daarna wordt er bekeken wie goed is en wie niet. Hoekstra zegt dat ik op tachtig procent van mijn mogelijkheden zit. Ik denk daar anders over, maar ook als hij gelijk heeft dan ben ik nog goed genoeg voor de ploeg.' Wie zijn de andere kandidaten?

Knol: 'Vast staat wel dat Leontien van Moorsel en Cora Westland rijden. De andere kandidaten zijn Manon de Rooy, Agnes Loohuis en ik. En ik heb begrepen dat er intussen nog een vreemde snuiter is bijgekomen: Astrid Schop. Een beste meid hoor, maar ze heeft nooit aan de trainingen voor de ploegentijdrit meegedaan. Pas nog reed ze de Ronde van Italie, waar ze lekker in conditie van terug is gekomen. Ik had ook graag aan die koers meegedaan, dan was ik nu vast beter in vorm geweest. '