Referendum in Hongarije mislukking

BOEDAPEST, 30 juli Een referendum over de vraag of de president van Hongarije door het parlement of door het volk moet worden gekozen, is gisteren op een fiasco uitgelopen. Slechts 13,8 procent van de Hongaarse kiezers nam de moeite zijn stem uit te brengen. Als gevolg daarvan is het referendum ongeldig.

De vraag of de president van Hongarije direct of indirect moet worden gekozen speelt al bijna een jaar en is al eerder het onderwerp van een referendum geweest. De kwestie blijkt de kiezer echter niet sterk bezig te houden. Die desinteresse, in combinatie met een zekere desillusie ten aanzien van de politiek, de vakantietijd en het mooie weer, leidden gisteren tot de lage opkomst. De uitslag van een referendum is in Hongarije pas bindend bij de opkomst van de helft van de kiezers. Van degenen die hun stem wel uitbrachten sprak 85,9 procent zich uit voor directe presidentsverkiezingen.

De mislukking van het referendum betekent dat het parlement de volgende president zal kiezen. Dat vergroot de kansen van de interim-president, Arpad Goncz, en verkleint die van de belangrijkste kandidaat van de socialisten (de vroegere communisten), Imre Poszgay. Het referendum was afgedwongen door de socialisten, die daarvoor 100.000 handtekeningen hebben opgehaald. (Reuter, AP, AFP)