Politie Israel voorkomt dat Arabieren gelyncht worden; Canadees meisje gedood bij aanslag op strand Tel Aviv

TEL AVIV, 30 juli Bij een bomaanslag op een van de drukste stranden van Tel Aviv is zaterdagmiddag een Canadese toeriste gedood. Achttien badgasten liepen voor het merendeel lichte verwondingen op. Het was de eerste maal dat een bom een met springstof gevulde ijzeren pijp op het strand van Tel Aviv tot ontploffing werd gebracht.

Onmiddellijk na de ontploffing begon een opgewonden menigte een klopjacht op Arabieren, die zich in de buurt van de plaats van het incident bevonden. De politie moest krachtig ingrijpen om lynchpartijen te voorkomen. Niettemin moesten werden vier Arabieren met verwondingen in een ziekenhuis opgenomen. Shlomo Lahat, de burgemeester van Tel Aviv heeft gisteren in een radio-vraaggesprek het volgens hem 'barbaarse optreden' tegen onschuldige Arabieren door de menigte scherp veroordeeld.

De politie houdt nog zes Arabieren vast op verdenking op de een of andere manier iets met de aanslag te maken te hebben. Volgens de Israelische pers beschikt de Shin-Beth, de binnenlandse veiligheidsdienst, over informatie dat de bomaanslag op het strand op bevel van of met medeweten van Arafats groep Al Fatah werd uitgevoerd.

Israel zal deze informatie overleggen aan de VS als 'bewijs' dat de PLO de terroristische activiteiten tegen Israel niet heeft gestaakt. De VS zijn inmiddels ook ingelicht over een door de Shin-Beth ontmantelde cel van 'Al-Fatah' cel in het noorden van Israel, in Galilea. De cel, die uit zes Israelische Arabieren bestond, heeft een aantal mislukte bomaanslagen in Israel uitgevoerd en had plannen om een hotel in noord-Israel op te blazen. De cel werd volgens de Israelische pers door Al-Fatah vanuit West-Duitsland gedirigeerd.

Israel is erop gespitst dergelijke informatie snel naar de VS door te spelen om te voorkomen, dat Washington de verbroken dialoog met de PLO hervat. Volgens berichten in de Israelische pers zou de Amerikaanse ex-president Jimmy Carter zich met instemming van de regering-Bush voor het herstel van de dialoog tussen Washington en de PLO in Tunis hebben ingezet.

De Israelische politie heeft gisteren twee kantoren in Oost-Jeruzalem van het Arabische studiecentrum van de vooraanstaande Palestijn Feisal Husseini voor de duur van een jaar gesloten. Het hoofdkwartier van dit studiecentrum is reeds twee jaar gesloten.

    • Salomon Bouman