Overleg tussen Irak en Koeweit uitgesteld

KOEWEIT/BAGDAD, 30 juli De besprekingen tussen Irak en Koeweit over het oplossen van de crisis tussen beide landen, die dit weekeinde in de Saoedische stad Jeddah hadden moeten beginnen, zijn uitgesteld tot morgen. Diplomaten in het Midden-Oosten schreven het uitstel toe aan de harde voorwaarden die Irak vooraf heeft gesteld aan Koeweit. 'De Iraakse voorwaarden waren een eis tot onvoorwaardelijke overgave. Koeweit kon die voorwaarden niet aanvaarden', aldus een diplomaat in de Golf.

Koeweit wil nog steeds dat de besprekingen in Jeddah doorgaan. Diplomaten zeiden echter dat Koeweit niet kon instemmen met de Iraakse eis om een forse schadevergoeding te betalen voor olie die de Koeweiti's volgens Bagdad uit Iraakse bronnen hadden gestolen. Ook weigerde Koeweit om zijn aanspraken te laten varen op omstreden gebieden langs de grens met Irak. Bovendien eiste Bagdad dat Koeweit zou toegeven Irak voor miljarden dollars te hebben benadeeld door meer olie te produceren dan in het oliekartel OPEC was afgesproken.

Irak meldde gisteren dat het overleg in Jeddah wellicht helemaal niet deze week zal worden gehouden. De Iraakse autoriteiten gaan ervan uit dat het overleg in Jeddah slechts van procedurele aard zal zijn, waarna inhoudelijke zaken tijdens besprekingen in Bagad aan de orde moeten komen.

De Jordaanse koning Hussein deed gisteren een vergeefse poging om het overleg in Jeddah op tijd te laten beginnen, nadat een dag eerder de Saoedische minister van buitenlandse zaken, prins Saud al-Faisal, hetzelfde had gedaan. (Reuter, AFP)