Oostenrijks staatsman Kreisky (79) overleden

WENEN, 30 juli De vroegere Oostenrijkse kanselier Bruno Kreisky is gisteren in een Weens ziekenhuis overleden. Hij is 79 jaar geworden.

De socialist Kreisky , die in de vroege ochtend aan een hartziekte bezweek, heeft krachtig zijn stempel op het naoorlogse Oostenrijk gedrukt en was de regeringsleider met de langste ambtstijd sinds de stichting van de republiek in 1918. Hij was van 1970 tot 1983 kanselier en heeft gedurende 26 jaar posten in regeringen bezet.

Kanselier Franz Vranitsky zei gisteren in een reactie dat 'wij met Bruno Kreisky een van de grootste Oostenrijkse politici van deze eeuw verloren hebben'.

Volgens hem heeft Kreisky Oostenrijk 'direct naar de voorhoede van de industriele staten van de wereld' geleid. Volgens de vroegere Westduitse bondskanselier Willy Brandt, een nauwe vriend van Kreisky, heeft Oostenrijk 'een van zijn meest vooraanstaande naoorlogse politici, heeft de Europese democratie een van haar overtuigendste leiders, en heeft de Socialistische Internationale een van haar meest geachte erevoorzitters verloren'. De Israelische socialistische leider Shimon Peres merkte op dat Kreisky's betrekkingen met Israel en het joodse volk 'vol tegenstellingen waren geweest, hoewel hij nooit onverschillig tegenover Israel en de joden heeft gestaan'.

(DPA/AP)Pag.5: Kreisky maakte Oostenrijk groter Pag.7: Hoofdartikel