NOS kritiseert wetsvoorstel voor commerciele omroep

HILVERSUM, 30 juli Het wetsvoorstel commerciele omroep dat de Tweede Kamer na de zomer zal behandelen, zet de positie van de publieke omroep 'lichtvaardig op de tocht'.

Dit schrijft de Nederlandse Omroepprogramma Stichting (NOS) in een brief aan de Kamer die zij zelf omschrijft als een 'krachtig protest'. De NOS had erop gerekend dat, zodra commerciele omroep zou worden gelegaliseerd, de positie van de publieke omroep eerst zou worden versterkt. 'Maar in feite worden we nu verder aan banden gelegd', aldus een woordvoerder vanmiddag. De regels voor nevenactiviteiten en de exploitatie van programmabladen worden volgens het wetsontwerp strenger. De NOS noemt dat 'beslist ongewenst' omdat het daardoor moeilijker wordt voor de omroepen om een 'levendige band' te onderhouden met hun leden.

Door het wetsvoorstel is het bovendien mogelijk dat bijvoorbeeld commerciele omroepen ook programmabladen gaan uitgeven met de programmagegevens die nu nog exclusief aan de publieke omroep zijn voorbehouden. Overigens zet de NOS grote vraagtekens bij het nut van een uitgebreide regeling om binnenlandse commerciele omroep mogelijk te maken, omdat de buitenlandse commerciele zender RTL-Veronique inmiddels een 'betrekkelijk solide positie' heeft verkregen. In de ogen van de NOS zijn daardoor de mogelijkheden voor een vanuit Nederland opererende commerciele omroep aanmerkelijk kleiner geworden.