Nieuwe regels zorgen voor grote verwarring bij voetbalfinale Rio

RIO DE JANEIRO, 30 juli Het kampioenschap van de Braziliaanse deelstaat Rio de Janeiro eindigde gisteren in opperste verwarring. Botafogu, dat met 1-0 van Vasco da Gama won, liep zijn ereronde, terwijl de spelers van Vasco wachtten op een verlenging. Toen Botafogu deze weigerde te spelen, liepen ook de spelers van Vasco da Gama een ereronde. Oorzaak van de verwarring was een tussentijdse verandering van de spelregels.

Het kampioenschap van de staat Rio de Janeiro begon ruim voor het wereldkampioenschap voetbal in Italie maar kon niet worden afgemaakt wegens de trainingen van het Braziliaanse elftal. Bondscoach Sebastiamo Lazaroni klaagde toch al dat hij te weinig voorbereidingstijd had. Tijdens het wereldkampioenschap voetbal wijzigde de voetbalbond van de deelstaat Rio de Janeiro de regels. Bij een gelijke stand moest er worden verlengd en als er na verlenging nog geen beslissing was, dan zouden er penalty's genomen worden. Onder de oude regels was een overwinning voor Botafogu, dat met twee punten achterstand aan de wedstrijd tegen Vasco begon, genoeg geweest. Botafogu ging niet akkoord en vocht de nieuwe regels aan. Het gerechtshof voor sportzaken kon de zaak echter niet meer op tijd berechten, zodat de wedstrijd gisteren in het Maracanam Stadion gespeeld werd onder de nieuwe regels. Botafogu dacht daar echter anders over. Toen het in de normale speeltijd had gewonnen, wardoor het in punten gelijk kwam met Vaco da Gama, ging Botafogu uit van de oude regels en begon de ereronde als kampioen van Rio de Janeiro. Botafogu had daarbij het voordeel dat het vorig jaar al kampioen was geweest van Rio, waardoor het de beker nog in bezit had. Het leek dus een echte ereronde, compleet met beker.

Vasco da Gasma bleef intussen op het veld wachten op de verlenging die volgens de nieuwe regels nodig was. Sereen een balletje trappend lieten de spelers van Vasco de ereronde van Botafogu passeren. De scheidsrechter wachtte de voorgeschreven dertig minuten af, maar Botafogu had het kampioensfeest al verplaatst naar de kleedkamer.

Toen de scheidsrechter definitief affloot, begonnen de spelers van Vasco in opdracht van hun bestuur enigszins aarzelend aan hun ereronde. Er werd nog even geroepen om de kampioensbeker, maar deze was bij Botafogu in de kleedkamer. Het stadionbestuur begon maar vast met het doven van de lichten, want het was wel duidelijk dat de echte kampioen van Rio de Janeiro deze avond niet meer bekend zou worden. Daarover moet nog heel wat vergaderd worden en waarschijnlijk komt de rechter er ook nog aan te pas.

    • Bert Ernste