Nepbom bij gebouw krant in Groningen

GRONINGEN, 30 juli De gemeentepolitie van Groningen onderzoekt of de namaakbom die zaterdagnacht werd geplaatst bij het Nieuwsblad van het Noorden, in de Groninger binnenstad, inderdaad afkomstig is van een terroristische organisatie. In een bijgevoegde brief staat dat de bom is gemaakt door leden van het 'Commando Gudrun Enslin en de Revolutionaire Cellen', dat zich solidair verklaart met de hongerenden in de wereld. Enslin behoorde in de jaren zeventig tot de Rote Armee Fraktion (RAF). Zij kwam in 1977 onder nooit opgehelderde omstandigheden om het leven in de Stammheimgevangenis in Stuttgart waar ze levenslange gevangenisstraf uitzat. De bom werd zaterdagavond tegen half een door voorbijgangers ontdekt. Zij zagen aan de zijkant van het hoofdkantoor van de krant een bruine canvastas hangen waaruit een zoemend geluid kwam. De politie wilde geen enkel risico nemen, omdat de inhoud van de tas 'goed in elkaar leek te zitten', aldus een politiewoordvoerster. De omgeving werd afgezet en enkele omwonenden geevacueerd. Onderzoek door de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) wees uit dat het om een nepbom ging waaraan wel een professioneel ontstekingsmechanisme was bevestigd, maar die geen explosieven bevatte. De bom bevatte tevens een tijdklok, die was verbonden met een claxon. De tas en het ontstekingsmechanisme worden voor nader onderzoek naar het gerechtelijk laboratorium in Rijswijk gestuurd.