Militaire blaaskapel speelt 'free jazz'

Met een groot spektakel werd gisteravond het Amsterdamse Zomerfestijn 1990 besloten. Het gekraakte gebouwencomplex van de voormalige rijksmunitieopslag in de Nieuw Meer was de lokatie voor het muziektheater van Pop Mechanica. Dit gezelschap uit Leningrad, onder aanvoering van Sergey Koerjochin, heeft de gewoonte spelers te rekruteren uit de plaatselijke muzikale bevolking. In dit geval waren dat onder anderen Han Bennink, gitaristen van de groepen Astral Bodies, LUL en Sjako!, blazers, een klassiek koor en een voltallige militaire blaaskapel.

Door HESTER CARVALHO

Onder de avondlucht die de gebouwen met hun gekleurde neonverlichting een surrealistisch, Paris, Texas-achtig aanzicht gaf, versmolten jazzy blazers met rock-gitaren. Soms schakelde het gezelschap over op melige herinterpretaties van bekende thema's uit de westerse rock 'n roll, zoals een a capella gezongen shoo-wa-shoo-wa-di, of het instrumentale Satisfaction. De paar armzalige vuurpijlen die hierbij werden afgestoken leken een verwijzing naar de tonnen vuurwerk die bij concerten van de Stones de lucht ingaan.

Intussen gebeurde rond het podium allerlei opwindends, zoals de geensceneerde onthoofding van drummer Han Bennink, vlammenwerpers spogen vuur tot vijftig meter hoogte, motoren kwamen dwars door het puliek aangereden, en de Russische bassist die zich tussen het publiek kaal liet knippen; het soort vermaak dat herinneringen opriep aan het Festival of Fools van tien jaar geleden. Komisch was de blaaskapel die op de trappen aan weerszijden van het podium keurig een stukje blies. Daar kwam opnieuw Han Bennink die het commando free jazz gaf. Schuchter opzij kijkend gaven de militairen hieraan gehoor, maar toen daarna ook nog nauwlijks geklede mannen en vrouwen aan hun voeten over de trappen krioelden, had plotseling de trompet een grondige inspectie nodig.

Twee dagen repeteren met tien vermoeide Russen, muzikanten uit verschillende hoeken en een groot aantal figuranten bleken genoeg om een solide voorstelling te maken, ook al vielen er af en toe gaten in de muzikale spanning. Helaas had de als deelneemster aangekondigde koe het laten afweten. Alleen haar huid deed dienst als bedekking voor het bootje waarin een als kolonel verklede Rus wegroeide door de vochtige avondlucht.

    • Pop Mechanica
    • Nieuwe Meer