'Met handicap 37 scoren op Nederlands Open'

ZANDVOORT, 30 juli De balans van het 71ste open Nederlandse kampioenschap golf in Zandvoort moet organisator Robbie van Erven Dorens er van hebben doordrongen dat zijn droom binnen enkele jaren dient te worden bewaarheid, wil het prestigieuze evenement internationaal bezien niet afglijden. Want gezien de vrij anonieme winnaar Stephen McAllister uit Schotland alsmede de bijzonder magere score op de Kennemer Golf en Country Club kan worden vastgesteld dat de titelstrijd aan status verliest. Enkele jaren geleden behoorde de KLM-Open nog tot de toptoernooien van het continent. Een concurrentie aangaan met Groot-Brittannie qua bezetting en prijzengeld kan als vrijwel uitgesloten worden beschouwd, maar inmiddels is de Nederlandse titelstrijd qua niveau wel gepasseerd door zes andere evenementen op het vasteland. Derhalve speelt Van Ervan Dorens met de gedachte over enkele jaren het prijzengeld van 350.000 naar 500.000 pond op te trekken en dit te koppelen aan een deelnemersveld met topspelers onder wie Nick Faldo.

De verdiensten van de winnaar van het Britse Open belopen dit jaar evenwel de tien miljoen pond en hij heeft inmiddels aangekondigd zijn programma geheel af te stemmen op de vier Grand-Slam-toernooien. Derhalve is het nog maar de vraag of Faldo nog alleen met startgeld naar Nederland kan worden gelokt, waarbij bovendien de datum van de KLM-Open een week na het Britse Open als vrij ongunstig kan worden bestempeld.

Nieuwe baan

Niettemin meent Van Erven Dorens dat zijn droom kan worden verwezenlijkt. 'Mits het produkt-Holland er achter staat. Nederland moet het hebben van export en gedegenheid en dat is een goed verhaal om sponsors te trekken. Natuurlijk hoort hier eigenlijk ook een nieuwe baan bij. Ik denk dan aan een gebied van tachtig hectare, waar spelers en vooral ook het publiek de ruimte hebben. Maar met de tegenwerking van enkele groeperingen en overheidsinstanties is het nog maar de vraag of dat lukt. Begrijpen doe ik het niet, maar wij Nederlanders hebben nooit oplossingen voor problemen, maar juist problemen voor oplossingen.' Inmiddels heeft ook de Nederlandse Golf Federatie zich in de huidige situatie gemengd en reeds laten doorschemeren dat er op termijn in samenwerking met het bedrijfsleven een locatie in Nederland dient te komen waarop alle grote kampioenschappen kunnen worden afgewerkt. Het streven maakt onderdeel uit van het nieuwe beleidsplan, waarin topsport en het ontwikkelen van jeugdig talent veel aandacht genieten.

Blijft de toekomst van het Nederlandse Open vooral ongewis, die situatie wordt nog wankeler wanneer daarin wordt betrokken dat de organisatie voor deelneming van topspelers geheel afhankelijk is van sponsors, die forse startgeleden fourneren en in ruil daarvoor met relaties en de ingehuurde kracht op de woensdag vooraf aan de wedstrijden een ronde kunnen maken in de zogeheten pro-am. Voor het tweede achtereenvolgende jaar was makelaar Harry Mens in dit verband de opmerkelijkste geldschieter. In zijn onafgebroken jacht op publiciteit liet hij voor deze editie advertenties drukken met als kop: Hoe je met handicap 37 toch nog naam kunt maken op het KLM-Open...

Kontje

Maar de eigenaar van de meest luxueuze hospitality-unit op een duintop, waar veiligheidspersoneel verkleed als Engelse Bobbies over de gasten waakte, trof het dit jaar slecht met zijn invite's, onder wie de Amerikaan Calcavecchia die tweehonderdduizend gulden toucheerde, maar wegens een teleurstellende score reeds op vrijdagavond morrend per vliegtuig kon vertrekken. 'Ach, die jongen heeft zijn best gedaan. Hij had gewoon een paar slechte dagen. Voor mij is het in elk geval geen reden met de sponsoring te stoppen. Dit jaar heb ik een half miljoen geinvesteerd en het was toch goed voor de publiciteit. Volgend jaar wil ik Greg Norman naar Nederland halen. Faldo is uitgesloten, die heeft wel anders aan zijn hoofd een week na het Britse Open. Maar verder bemoei ik me niet met deze organisatie. Ik geef alleen Van Erven Dorens af en toe een kontje.' Titelverdediger Jose-Maria Olazabal, ook aangetrokken door de met strohoed uitgedoste Harry Mens, vormde het beste bewijs dat met de inspanningen het Nederlandse Open naar een hogere dimensie te brengen ook moet worden overwogen de datum te veranderen. Op jacht naar een Grand-Slamtitel verspeelde de Spanjaard vorige week op de Old Course van het Schotse St. Andrews veel van zijn krachten en arriveerde hij vermoeid in Zandvoort, waar Olazabal alleen in de derde ronde op zaterdag met een score van 65 (vijf onder het baangemiddelde) imponeerde, maar gisteren met een double-bogey op de veertiende hole twee slagen weggaf en daarmee tevens een kans een dreiging te vormen voor McAllister.

De nummer 32 van de Europese ranglijst McAllister ging de slotronde in met een score van zes onder par en wist dit vast te houden, terwijl zijn directe concurrent Roger Chapman op de elfde hole definitief het uitzicht op de titel verloor. Chapman, vorig jaar nog deelnemer in de spannende play-off op de Kennemer, eindigde als tweede in de rangschikking, gevolgd door Olazabal. De eerste prijs van 58.330 pond (bijna 188.000 gulden) voor de 28-jarige McAllister betekende de grootste prijs ooit door de Schot gewonnen in zijn loopbaan, waarin hij eerder dit jaar voor het eerst een toernooi (Atlantic Open) op zijn naam wist te schrijven. McAllister toonde zich gisteren verheugd met zijn succes, maar was realistisch genoeg te verklaren dat hij geheel fris in Nederland was gearriveerd, aangezien hij zich niet voor het Britse Open had weten te kwalificeren.

Chris van der Velde eindigde na een matige laatste ronde (zes boven par) als beste Nederlander op de gedeelde 47ste plaats. 'Ik had een zwakke laatste omloop. Vooral het putten verliep teleurstellend, maar over het gehele toernoooi ben ik tevreden. Ik heb toch weer een van mijn betere resultaten behaald en ik ben vooral blij dat ik dit in Nederland bereikte.'

De tweede Nederlander die wist door te dringen tot de slotdagen was Roel Timmermans, die gisteren de winderige duinbaan rondde in 76 slagen en met een totaalscore van 22 boven par met de 77ste plaats genoegen moest nemen.

    • Bert Regeer