Massagraven ontdekt in drie Latijns-Amerikaanse landen

PanAmA-STAD/RIO DE JANEIRO/SANTIAGO, 30 juli In drie Latijns-Amerikaanse landen zijn de afgelopen dagen massagraven ontdekt. In de graven liggen slachtoffers van militair ingrijpen in twee gevallen en de lijken van mensen die zijn vermoord door zogenoemde doodseskaders in een geval. In de Panamese havenstad Colonwerd op een Amerikaanse militaire begraafplaats een graf met vijftien lichamen ontdekt, waaronder dat van een kind. Volgens het comite van familieleden van militairen en burgers die het slachtoffer zijn geworden van de Amerikaanse invasie in Panama eind vorig jaar, zijn de lichamen daar begraven door Amerikaanse soldaten. Eerder ontdekte het comite een massagraf met 83 lijken van militairen en burgers in Panama-Stad. Volgens officiele cijfers zijn bij de gevechten tijdens de interventie vijfhonderd militairen en burgers omgekomen, maar de Panamese oppositie zegt dat dit er driemaal zoveel zijn. In Rio de Janeiro is in debuurt van het beroemde Christus-Verlosserbeeld een graf met honderd lijken gevonden. Het graf bevindt zich in een ravijn bij een weg die toegang biedt tot het beeld, dat op een heuvel hoog boven de stad uitsteekt. Verschillende lijken hadden kogels in de schedel zitten. Volgens de plaatselijke pers gaat het om slachtoffers van rechtse doodseskaders, die in het kader van wat 'sociale schoonmaak' wordt genoemd moordend huishouden onder straatkinderen, zwervers, prostituees en homoseksuelen in Rio. In het noorden van Chili is het vijfde massagraf gevonden dat stamt uit de tijd van de militaire dictatuur van generaal Augusto Pinochet. In het graf zijn tien lijken aangetroffen, vermoedelijk van vakbondsactivisten die door een legerpatrouille om het leven zijn gebracht. Het bestaan van het graf werd bevestigd door de Chileense vice-president Enrique Krauss. (AFP, Reuter)