Markovic sticht federale partij

BELGRADO, 30 juli De Joegoslavische premier, Ante Markovic, heeft gisteren de vorming van een nieuwe politieke partij aangekondigd. De partij, die een alternatief moet bieden voor de socialisten (ex-communisten), vooral in Servie en het zuiden, is de eerste nieuwe politieke partij op federale basis sinds het midden van de jaren veertig.

Markovic speelt al sinds kort na zijn aantreden als premier, begin vorig jaar, met het denkbeeld een nieuwe partij te stichten. De premier heeft, net als voor hem zijn voorgangers Milka Planinc en Branko Milukic, voortdurend vanuit de deelrepublieken tegenwerking ondervonden bij de doorvoering van economische hervormingen. Dit jaar lijken voor het eerst sinds tien jaar geleden de eerste serieuze pogingen werden ondernomen die hervormingen resultaten af te werpen, maar ondanks dat succes heeft Servie onlangs besloten niet meer met Markovic' hervormingsprogramma mee te werken.

De nieuwe partij, die Alliantie van Hervormingskrachten gaat heten, is bedoeld als een federaal alternatief voor de ex-communisten, maar ook voor de op deelrepublikeinse belangen geente nationalistische partijen die de afgelopen maanden overal zijn gesticht. De nieuwe partij krijgt als belangrijkste taak de hervormingen te helpen verwezenlijken. Tijdens een op de televisie uitgezonden toespraak tot 100.000 mensen op de Kozaraberg in Bosnie zei Markovic gisteren dat in elke gemeente initiatiefcomite's worden opgericht. De nieuwe partij wil een vergaarbekken zijn van hervormingsgezinde groepen en partijen en wil bijdragen tot de eenheid van Joegoslavie. Volgens Markovic is het de bedoeling de nieuwe partij te laten deelnemen aan de eerste vrije federale verkiezingen, later dit jaar.

Markovic is er dit jaar in geslaagd de hyperinflatie van vorig jaar 2500 procent tot enkele procenten per maand terug te dringen en de reserves aan harde valuta te vergroten tot negen miljard dollar. Hij heeft tevens van de dinar de eerste convertibele munt in Oost-Europa gemaakt. Die successen hebben hem veel populariteit opgeleverd: de premier is volgens velen de enige integrerende persoon in de Joegoslavische politiek. Tijdens een recente opiniepeiling liet 79 procent van de ondervraagden weten vertrouwen te hebben in Markovic en zijn beleid. In Bosnie-Herzegovina, waar de premier zijn nieuwe partij lanceerde, is dat percentage zelfs 93. (AFP, AP, Reuter)