Liberianen gijzelen Nederlandse vissers

ROTTERDAM, 30 juli Twee Nederlandse vissers worden sinds drie weken gegijzeld door Liberiaanse rebellen. Het gaat om kapitein J. Kuijper en machinist B. Boekema uit Bolsward. Hun schip, de kotter Treesie, is gekaapt en vaart heen en weer tussen de Westafrikaanse landen Sierra Leone en Liberia. De rebellen zouden het schip willen ruilen tegen een prive-vliegtuig van Manofishing, de firma die de kotter heeft gecharterd.

Twee weken geleden is er voor het laatst contact geweest met de kotter. De echtgenote van kapitein Kuijper hoorde via radio Scheveningen dat de beide Nederlanders ongedeerd waren. Sindsdien zijn alle verbindingen verbroken. Dit heeft een woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken vanmorgen bevestigd.

De 'Treesie' is eigendom van reder Minze van der Veen uit het Friese Sexbierum en staat geregistreerd op de Nederlandse Antillen. De kotter vertrok in april om garnalen te vangen voor de kust van Liberia.

In Liberia woedt op dit moment een burgeroorlog tussen president Samuel Doe en rebellenleider Charles Taylor. De rebellen zouden het schip gebruiken voor transport van troepen en passagiers.

Het ministerie van buitenlandse zaken probeert in contact te komen met het schip. 'Dit wordt bemoeilijkt door de burgeroorlog en de gebrekkige infrastructurele voorzieningen in het gebied', aldus de woordvoerder. De Nederlandse consul heeft zijn kantoor in Monrovia twee maanden geleden opgeheven. Buitenlandse Zaken heeft toen ook alle Nederlanders in Liberia geadviseerd het land te verlaten.