Hoog opkomst bij verkiezingen Mongolie

ULAN BATOR, 30 juli Meer dan 90 procent van de 1,6 miljoen stemgerechtigden in Mongolie heeft gisteren zijn stem uitgebracht in de tweede ronde van de vrije parlementsverkiezingen. Uitslagen worden niet voor morgen verwacht.

Zeker is dat de regerende communistische partij een absolute meerderheid behoudt in de grootste kamer van het parlement, de 430 zetels tellende Grote Volkschoeral, die vijf maal per jaar bijeenkomt: van de 799 kandidaten behoren er slechts 101 tot een van de vijf oppositiepartijen, de overigen zijn communist. Opiniepeiling wijzen er echter op dat de oppositie wel een meerderheid zou kunnen behalen in de Kleine Volkschoeral, die het gehele jaar door vergadert. De 53 zetels voor deze kamer worden verdeeld op basis van de gisteren op partijen uitgebrachte stemmen. De zetels in de Grote Volkschoeral worden toegekend aan kandidaten die in districten een meerderheid moesten behalen.

De leider van de communistische Mongoolse Revolutionaire Volkspartij, Gombojavyn Ochirbat, wist in zijn district in de Mongools hoofdstad Ulan Bator maar net de kandidaat van de oppositie te verslaan, met 51 tegen 48 procent van de stemmen.

Volgens buitenlandse waarnemers onder andere uit de Verenigde Staten, de Sovjet-Unie, Polen en Hongarije is de tweede ronde van de verkiezingen minder chaotisch verlopen dan de eerste ronde. De stemming is volgens hen overwegend eerlijk geweest. Wel hebben zij ertegen geprotesteerd dat zij geen toegang hebben gekregen tot de stembureaus in kazernes. In een district kon gisteren niet worden gestemd omdat de enige kandidaat zich op het allerlaatse moment had teruggetrokken.

Veel Mongoolse kiezers moesten, evenals vorige week, in bussen, op vrachtwagens en te paard grote afstanden overbruggen om te kunnen stemmen in een van de 1.620 stembureaus in het enorme steppenland. Veel oudere herders hadden tradionele feestkledij aangetrokken.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, James Baker, wordt morgen in Ulan Bator verwacht. De Mongoolse autoriteiten hopen dat hij economische steun zal toezeggen. (AP, UPI)