Honkbalweek onwennig met zakelijke lijn

HAARLEM, 30 juli Ofschoon het organisatiecomite, de honkbalbond en velen van de tientallen vrijwillige medewerkers nog wat onwennig omsprongen met de nieuwe zakelijkheid die het evenement beheerste, is de vijftiende Haarlemse Honkbalweek weer een groot succes geworden. Drieenzestigduizend honkballiefhebbers bezochten de wedstrijden, waardoor een flinke winst van enkele tienduizenden guldens is gemaakt. Ook de finale werd een waardig slot waarin de Grand Rapids Sullivans de Cubaanse ploeg op spectaculaire wijze in een uitverkocht huis met 5-1 versloegen. Nederland eindigde op de derde plaats.

Sullivans, al vier keer eerder Honkbalweek-winnaar, is het nooit gelukt Cuba te verslaan. Nu gebeurde dat zelfs twee keer tijdens het evenement, waaraan men voor de tiende keer deelnam. Bob Sullivan, de schatrijke en eigenzinnige manager van de ploeg, merkte dan ook na afloop van de enerverende wedstrijd op dat hij aanvankelijk wilde stoppen met honkbal, maar er nu nog minstens een paar jaar aan vast zou plakken. De Cubaanse ploeg maakte na de prijsuitreiking een vreemde en ontluisterende indruk door bijna alle honkbalkleding en materiaal in het stadion aan op souvenirs beluste honkballiefhebbers te verkopen.

Finale

De Nederlandse honkbalploeg won zaterdagmiddag met 8-2 van Taiwan, maar 's avonds waren de Sullivans net een maatje te groot (6-4 verlies), waardoor de finale werd misgelopen. Niettemin kan Oranje terugzien op een nuttig evenement, dat als voorbereiding geldt op het wereldkampioenschap dat van 4 t/m 19 augustus in Canada zal worden gehouden. Eric de Bruin was een van de uitblinkers, evenals Robert Niggebrugge die het verlies van Robert Eenhoorn, die profesisonal is geworden in Amerika, ruimschoots compenseerde. Ook het niet-meekunnen naar Canada van Harry Koster vanwege zijn werk, kan verholpen worden als Rene Rijst en Rikkert Faneyte weer volledig ingeschakeld kunnen worden voor het werpen. Het Nederlandse team vertrekt woensdag naar Canada, traint er op donderdag en vrijdag, terwijl zaterdag het wereldkampioenschap begint.

De nieuwe commerciele koers die het organisatiecomite dit jaar is gaan varen, heeft nogal wat wrijving gegeven bij een aantal trouwe vrijwilligers. Zo ergerde de Honkbal- en Softbal-propagandavereniging 'De Kieviten' zich aan het feit dat het moest betalen om een propagandastand te bezetten op het toernooiterrein. Men is vooral verontwaardigd omdat voor de reclame en sponsoring van het evenement het bureau Top Sport Marketing is aangetrokken, waar aanstaande woensdag Peter Laanen, ex-voorzitter van de KNBSB, als directeur aan de slag gaat. Ook het organisatiecomite zelf is niet gelukkig met het feit dat TSM de televisierechten aan Veronique heeft verkocht, terwijl juist de NOS altijd een grote rol heeft gespeeld in de promotie van de Honkbalweken.

'Het stichtingsbestuur heeft', aldus de voorzitter van het organisatiecomite Piet Sikma, 'voor TSM gekozen. Die heeft uit concurrentie-overwegingen Veronique uitgezocht. Dat respecteren wij, maar mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar de NOS, vooral vanwege de lange voorgeschiedenis'. Ook met de KNBSB bestaat er sinds 1 januari 1989 een contract met TSM. Met name om sponsors te leveren voor Oranje. Dat is nog niet een keer gebeurd. Vlak voor het toernooi sloot de KNBSB een shirt-sponsorcontract af met een firma die in dezelfde branche werkt als een van de hoofdsponsors van de Haarlemse Honkbalweek. De eis werd meteen door TSM op tafel gelegd om de reclame van de pakken van de spelers van de Nederlandse ploeg te verwijderen. Een dag later heeft de bond er zelf weer voor gezorgd dat een andere sponsor de honkbalpakken siert.

Ondanks deze perikelen heeft het organisatiecomite alweer de blik gericht op 1992. In dat jaar worden de Olympische Spelen gehouden in Barcelona, waar voor het eerst honkbal op het programma zal staan. Men gokt dan op een zo genoemde pre-Olympische Honkbalweek met een aantal sterke landenploegen. Cuba heeft al interesse getoond, evenals Italie. Maar definitieve afspraken zijn er niet gemaakt.

Evenknie

Wel bijna rond is de evenknie van de Haarlemse Honkbalweek, het World Port Tournament, dat volgend jaar van 5 t/m 14 juli zal worden gehouden. Zeker is dan al de deelname van de Baltimore Johnny's, een ploeg uit Havana en de nationale ploegen van Canada en Nederland. Men zoekt nog naar een vijfde deelnemer. Zuid-Korea, dat men op het oog had, komt definitief niet. Er zijn aanbiedingen van een Antilliaanse ploeg en twee Amerikaanse teams.

Beste slagman van de vijftiende Haarlemse Honkbalweek is Carlos Kindelan van Cuba. Zijn ploeggenoot Ivan Alvarez werd uitgeroepen tot beste werper. Rafael Acebey, ook van de Cubaanse ploeg, werd de meest spectaculaire en de meest populaire speler van het toernooi. Tot meest waardevolle speler is uitgeroepen Glenn Dooner van de Sullivans, terwijl Mike Eddington, ook een Sullivan-speler, de meeste homeruns sloeg.

    • Joop Köhler