Gulden onder druk peseta en lire

ROTTERDAM, 30 juli De gulden is onderin het Europese Monetaire Stelsel (EMS) beland en is daarmee de zwakste munt binnen het systeem van nagenoeg vaste Europese wisselkoersen.

Voor toeristen betekent dit dat ze de maximale koers moeten betalen voor de twee sterkste munten in het EMS, de Spaanse peseta en de Italiaanse lire. De Nederlandsche Bank zal de rente mogelijk moeten verhogen om de gulden voor beleggers aantrekkelijk te houden.

De Spaanse peseta stond vorige week met een koers van 1,84 cent op het hoogst toegestane niveau. De centrale bank van Spanje heeft vanmorgen de koers gedrukt door peseta's te verkopen in ruil voor dollars waarop de munt rond het middaguur ruim 1,83 cent noteerde. Enkele maanden geleden stond de Spaanse munt nog rond de evenwichtskoers van 1,73345 cent. De peseta mag 6 procent afwijken van de laagste munt in het EMS, de overige valuta maximaal 2,25 procent. De vraag naar peseta's is hoog in verband met de hoge Spaanse rente (14,6 procent) en de geldbehoefte van toeristen.

Vorige week probeerde De Nederlandsche Bank de koers van de peseta ten opzichte van de gulden te drukken door voor 350 miljoen gulden aan peseta's te verkopen in ruil voor guldens, zo blijkt uit de weekstaat van de bank. Bovendien werd de korte rente licht verhoogd van 7,8 naar 8 procent.

Dat haalde weinig uit zodat de Bank deze week mogelijk opnieuw in actie moet komen. De Nederlandsche Bank doet geen uitspraken over komende interventies.

Spanje zou kunnen helpen door de eigen munt te verzwakken via een renteverlaging. Maar de Spaanse autoriteiten vrezen dat een lagere rente de toch al grote geldgroei verder zal aanwakkeren. Daarom proberen de Spaanse autoriteiten het met valutaverkopen.

De Italiaanse lire staat ook sterk binnen het EMS en zit dicht bij de maximaal toegestane afwijking. De evenwichtskoers bedraagt 0,15 cent maar de munt kost al bijna 0,154 cent, de maximaal toegestane prijs. De Italiaanse rente (disconto) bedraagt 12,5 procent.