Gijzeling van kabinet in Trinidad duurt voort

PORT OF SPAIN, 30 juli Na de mislukte poging tot staatsgreep vrijdagavond in de Caraibische twee-eilandenstaat Trinidad en Tobago worden premier A. N. R. Robinson en een aantal van zijn ministers nog steeds gegijzeld in het parlementsgebouw in Port of Spain. In de hoofdstad is in het weekeinde op grote schaal geplunderd. Er zijn ten minste driehonderd doden en gewonden, aldus woordvoerders van ziekenhuizen.

De gijzeling wordt uitgevoerd door een paar honderd bewapende zwarte-moslimrebellen onder leiding van de oud-politieman Imam Yasin Abu Bakr. Eerdere berichten als zou Abu Bakr een overeenkomst hebben gesloten met de regering-Robinson dat het kabinet aftreedt en er binnen negentig dagen verkiezingen worden gehouden zijn tegengesproken door ministers die zich buiten het parlementsgebouw bevinden.

Het gebouw is omsingeld door leger en politie die er geen blijk van hebben gegeven zich bij de couppoging te hebben aangesloten. De situatie in Trinidad heeft tot grote bezorgdheid geleid bij de buurlanden in het Caraibisch gebied. Jamaica en Barbados hebben hun legers in verhoogde staat van paraatheid gebracht.

De Verenigde Staten hebben laten weten bereid te zijn militaire assistentie te verlenen indien de regering van Trinidad en Tobago daarom vraagt. 'Maar tot vanochtend is zo'n verzoek niet binnen gekomen', aldus een woordvoerster van president Bush. De Amerikaanse regering zegt te hopen dat de crisis op vreedzame wijze kan worden opgelost. Abu Bakr en zijn beweging Jamaat al-Muslimeen zeggen tot hun daad te zijn gekomen uit protest tegen de armoede op de eilanden en de corruptie van de regering. Kerkelijke functionarissen bemiddelen tussen de regering en Abu Bakr, die zaterdag twee ministers vrijliet uit het parlementsgebouw. De achterblijvers zouden met explosieven zijn omhangen.

Pag.4: Teken aan de wand Pag.7: Grillige politieke geschiedenis