Gewapende man geeft zich over na gijzeling in Londen

LONDEN, 30 juli Een gewapende man die meer dan honderd mensen in een Londense nachtclub in gijzeling hield en een vliegtuig eiste om naar Beiroet te reizen heeft zich gisteren aan de politie overgegeven en alle gegijzelden ongedeerd laten vertrekken. De nachtclub, Tokyo Joe's Club, bevindt zich in het sjieke Mayfair-district van de Britse hoofdstad, en wordt druk bezocht door mensen van Arabische afkomst. De man, die voortdurend whisky dronk en cocaine snoof, gaf zich tien uur na het begin van zijn actie over aan onderhandelaars van de politie. De politie prees na de goede afloop 'het professionalisme van onze onderhandelaars'. Ongeveer tweehonderd mensen waren in de ondergronds gelegen club aanwezig toen de man op de vroege zondagmorgen kwam binnenstormen, een schot afvuurde en riep dat hij een bom bij zich had. Veel klanten wisten te vluchten maar meer dan honderd mensen werden onder schot gehouden. De politie omsingelde het gebouw, dat vlak bij het Ritz hotel ligt. Een aantal gijzelaars wist later nog te ontkomen en na gesprekken met de politie mochten nog meer mensen vertrekken. Uiteindelijk bleven er zes gijzelaars over, allen Arabieren.

Volgens bronnen van de Britse veiligheidsdienst is de man, die volgens de politie Hani Elrayes heet, een Syrier. Hij is een dertiger en was onder andere gewapend met een pistool, een geweer, een bajonet en munitie. Het ding dat hij om zijn middel had bevestigd bleek volgens de politie geen bom te zijn.

De man had zich volgens de eigenaar van de nachtclub tijdens de gijzelingsactie vooral druk gemaakt over het feit dat landen als Saoedi-Arabie, Irak en Syrie niet genoeg steun geven aan de Palestijnen. Een andere gijzelaar zei dat de gewapende man op een gegeven ogenblik had gezegd: 'God heeft me gezonden om dit te doen en het maakt me niet uit als ik mezelf opblaas.'

(Reuter/AP).