Fujimori sluit banken en ontslaat militairen

LIMA, 30 juli Alberto Fujimori, de nieuwe president van Peru, heeft als een van zijn eerste daden in zijn nieuwe functie twee hoge militairen van hun posten ontheven. De nieuwe regering heeft voorts gedecreteerd, dat de banken vandaag en morgen gesloten moeten blijven in verband met aan te kondigen maatregelen ter sanering van de economie.

Fujimori werd zaterdag tijdens een gezamenlijke zitting van de twee kamers van het Congres geinstalleerd als president. De plechtigheid werd bijgewoond door een aantal Latijns-Amerikaanse staatshoofden, onder wie de presidenten Menem en Aylwin van Argentinie en Chili, en door de Spaanse minister van buitenlandse zaken Francisco Fernandez Ordonez. Grote afwezige was de Cubaanse leider Fidel Castro, die is verwikkeld in een diplomatieke crisis met Spanje wegens de vluchtelingen in de Spaanse ambassade in Havana. De verwachte confrontatie tussen Fernandez en Castro ging derhalve niet door.

Tijdens de plechtigheid werd de uitgaande president Alan Garcia het spreken onmogelijk gemaakt door volksvertegenwoordigers van de partijen die in de regering-Fujimori zijn vertegenwoordigd. Garcia en zijn APRA-regering hebben Peru achtergelaten in een grote economische chaos.

Fujimori maakte gisteren bekend dat de commandanten van de marine en de luchtmacht, admiraal Alfonso Panizo en generaal German Vucetich, van hun taken zijn ontheven. Panizo heeft een bureaubaantje in Washington gekregen. Het ontslag van Vucetich heeft volgens waarnemers te maken met aanhoudende beweringen dat de generaal zich schuldig heeft gemaakt aan corruptie.

De nieuwe president kondigde verder drastische verhogingen van de prijzen van nutsbedrijven (elektriciteit, telefoon) en benzine aan. Verder details van zijn economische herstelprogramma zijn voorshands uitgebleven. (Reuter, UPI)