Dumas hoopt dat Franse vrijlating tot reactie leidt

PARIJS, 30 juli Frankrijk hoopt dat de vrijlating van de pro-Iraanse terrorist Anis Naccache zal leiden tot het vrijkomen van alle Westerse gijzelaars die nog in het Midden-Oosten worden vastgehouden. Dit heeft de Franse minister van buitenlandse zaken, Roland Dumas, zaterdag gezegd.

Naccache, die tien jaar had uitgezeten van een levenslange gevangenisstraf, en vier medeplichtigen aan een mislukte aanslag op de Iraanse oud-premier Shahpour Bakhtiar in Frankrijk in 1980 kregen vrijdag gratie van president Francois Mitterrand. De advocaat voor Naccache onthulde dat de familie van de vijf terroristen onlangs een bedrag van vier miljoen Franse francs (1,3 miljoen gulden) hadden betaald aan de nabestaanden van een voorbijganger en een politieman, die bij de aanslag om het leven waren gekomen. Ook een politie-agent, die bij de aanslag verlamd raakte, kreeg een deel van dit geld.

In de Franse pers werd er dit weekeinde veel kritiek uitgeoefend op Mitterrand wegens zijn beslissing tot gratie van de terroristen. Het gezaghebbende blad Le Monde schreef dat de zaak riekte naar een 'groot akkoord'. In de toekomst zouden ook andere gevangen terroristen hun voordeel kunnen doen met een dergelijke gang van zaken, oordeelde het blad. (AFP, AP)