Drugsgeweld gaat door na afwijzing bestand Bogota

BOGOTA, 30 juli Veertien mensen, onder wie vier politie-agenten zijn dit weekeinde in Colombia om het leven gekomen bij aanslagen die worden toegeschreven aan de drugsmafia. De moorden volgden op de aankondiging vrijdagavond van de drugsmafia dat een eenzijdig bestand in acht zal worden genomen. De regering heeft het bestand van de hand gewezen.

Minister van binnenlandse zaken Horacio Serpa van de vertrekkende regering-Barco liet vrijwel onmiddellijk na de afkondiging van het bestand weten dat hij dit verwerpelijk vindt. 'De staat gaat niet met de armen over elkaar zitten elke keer als zo'n soort communique wordt uitgegeven', zei de minister in een reactie op de verklaring van de 'Extraditables' (uitleverbaren) dat het narcogeweld zal worden stopgezet.

Het aanbod tot een bestand is volgens waarnemers gericht tot de gekozen president, Cesar Gaviria, die op 7 augustus het ambt overneemt van zijn partijgenoot Virgilio Barco. Gaviria heeft in recente toespraken verschil gemaakt tussen de strijd tegen narco-terrorisme en die tegen de drugshandel. Uit de speeches kan worden opgemaakt, dat hij minder voortvarend tegen de drugshandel wil optreden dan zijn voorganger, maar dat de terreur blijvend hard zal worden bestreden. (AFP, Reuter)