Cubaanse vluchtelingen uit Italiaanse residentie Havana

HAVANA/LIMA, 30 juli De vier vluchtelingen in de residentie van de Italiaanse ambassadeur in Havana hebben dit gebouw vrijdagavond verlaten en zijn naar huis teruggekeerd. De Cubaanse leider Fidel Castro heeft gezegd, dat het diplomatieke conflict met Spanje op weg is om te worden beslecht.

De vier vluchtelingen gaven zich vrijdagavond 'vrijwillig en zonder voorwaarden' over aan de Cubaanse autoriteiten, zo meldden de media op het eiland. Italiaanse diplomaten bevestigden dit en zeiden dat de vier, die op 17 juli hun toevlucht tot het gebouw hadden gezocht door op het dak te klimmen, garanties hadden gekregen van de autoriteiten dat ze ongestoord naar huis zouden kunnen gaan. De overgave van de vier volgde op een toespraak van Didel Castro vorige week donderdag waarin hij herhaalde dat de Cubaanse regering geen enkele vluchteling in een ambassade een uitreisvisum zal verstrekken.

Castro zei dit weekeinde tegenover journalisten dat hij gelooft dat het conflict met Spanje, dat als enige land nu nog achttien vluchtelingen in zijn ambassade in Havana herbergt, op weg is om te worden opgelost. 'Er is een dialoog, er zijn contacten, en ik denk dat het (conflict) bezig is te worden opgelost. 'In Lima, tijdens de installatie van Alberto Fujimori als president van Peru, liet de Spaanse minister van buitenlandse zaken Fernandez Ordonez weten dat de Cubaanse vluchtelingen zolang als ze willen in de ambassade kunnen blijven. De Argentijnse president Carlos Menem bevestigde in Lima zijn rol als bemiddelaar in het conflict. (Reuter, AFP)