Chauffeurs stuiten op varkensfokkers

POSTEL, 30 juli Aan de Nederlands-Belgische grens bij Postel was het vanmorgen rustig. Een groep van ongeveer twintig varkensfokkers had op dat moment twaalf vrachtwagens, voornamelijk Nederlandse, de doorgang belet. Ze stonden met ronkende vriesmotoren op de parkeerplaats. Een chauffeur van een transportbedrijf uit Eindhoven, die vannacht was aangehouden met in zijn wagen geslachte varkens bestemd voor Belgie, zei dat hij van zijn baas opdracht had gekregen te blijven staan. 'Hij wil geen confrontatie', aldus de chauffeur. Omstreeks half negen deed zich een incident voor. Een Hongaarse chauffeur trok een slagersmes op het moment dat men hem wilde beletten door te rijden. De actievoerders trokken zich daarop terug, waarna de Hongaar Belgie binnenreed.

De rijkswacht was aanwezig, maar greep niet in. Een kapitein zei de actie 'oogluikend' toe te laten totdat er van het hoofdkwartier andere instructies komen. 'Het is niet zo dat we zeggen: de wet is de wet en dan slaan we er maar op los, maar zoals bij elke demonstratie is het een kwestie van geven en nemen.' Een van de Belgische actievoerders, een handelaar in vitaminen voor varkens, zei dat het afwachtende politie-optreden is ingegeven doordat varkensfokkers uit Merksplas ten zuiden van Baarle-Nassau zouden hebben gedreigd om bomauto's te plaatsen mocht er worden ingegrepen. Volgens deze man, G. Decuyper, bevindt zich in Merksplas een 'harde kern' van varkensfokkers, van wie afgelopen nacht een aantal zich gewapend met vuurwapens aan de grens bij Postel meldde. De politie kon dit noch bevestigen noch ontkennen.

Op de aangehouden vrachtwagens zijn spandoeken bevestigd. Daarop wordt het aftreden geeist van de Belgische minister voor Europese zaken en landbouw, P. de Keersmaeker, die verantwoordelijk wordt gesteld voor het feit dat op dit moment in heel Vlaanderen naar schatting 750.000 varkens in de stallen vastzitten omdat ze niet mogen worden vervoerd.

Doorslaggevend

Volgens Decuyper richt de actie zich voorlopig alleen op vanuit Nederland ingevoerde varkens en varkensvlees, omdat Nederland in het permanent veterinair comite van de Europese Gemeenschap een doorslaggevende stem zou hebben. Dit comite bepaalde vrijdag dat het slachten van varkens voor de binnenlandse markt in Belgie mag worden hervat. Dat gaat de varkensfokkers niet ver genoeg.

Volgens Decuyper wordt de actie gesteund door vier Belgische landbouworganisaties. Hij zegt dat men met de actie ook de komst naar Belgie van door de EG aangestelde Nederlandse veterinaire controleurs wil voorkomen. 'De komst van die mannen is de grote schrik, omdat ze veel beter dan hun Belgische collega's in staat zijn na te gaan of de varkens tegen pest zijn gevaccineerd, wat door de EG is verboden. Uw mensen', aldus Decuyper, 'zijn dus niet erg welkom. Met deze acties wil men ze afschrikken.' Volgens Decuyper wordt het vaccinatieverbod in Belgie op ruime schaal overtreden. Hij zegt ook dat 's nachts varkens van bedrijven worden gehaald en naar Frankrijk wordt geexporteerd, waar op dit moment een kilo varkensvlees 80 Belgisch franks oplevert. Volgens Decuyper doen 350 varkensfokkers aan de blokkades mee. Ze zouden de acties minimaal vijf dagen willen volhouden of zoveel eerder als er aan de eisen wordt tegemoetgekomen. Het normale verkeer ondervond geen hinder van de actie.

    • Max Paumen