Britse politie op spoor seksgeweld voor films

LONDEN, 30 juli Een Brits politieonderzoek naar een serie moorden op jonge schandknapen heeft een nieuwe dimensie gekregen door het vermoeden dat de moorden mogelijk zijn gefilmd voor zogeheten 'snuff-movies'. Dat zijn films waarin jonge kinderen door middel van seksueel geweld om het leven komen (als een kaars worden 'uitgedoofd'). Scotland Yard heeft geen harde bewijzen dat de films in Engeland bestaan, maar neemt de veronderstelling serieus.

De informatie dat tenminste een zo'n film in Groot Brittannie is gemaakt en voor exclusief gebruik van welgestelde pedofielen circuleert, is afkomstig van een man die is veroordeeld voor de moord op Jason Swift, een vijftienjarige jongen uit de Londense wijk Hackney. Swift stierf in 1985 tijdens een seksuele orgie met vier mannen, die zijn naakte lichaam later in een bos aan de rand van Londen dumpten. De vier zijn al eerder veroordeeld, maar een van hen heeft nu tegen de politie gezegd dat de seksuele uitspatting ook gefilmd is met een video-camera en dat de film in roulatie is gebracht.

De bekentenis van een van Swifts moordenaars heeft de politie ertoe gebracht een speciale telefoonlijn te openen en slachtoffers van pedofiele excessen op te roepen haar informatie te verschaffen. De lijn wordt nu continu bezet gehouden door jongeren die zeggen seksueel mishandeld te zijn en door ouders die hun vermiste kinderen zoeken.

De details over de moord op Swift maakten dat Scotland Yard vorig jaar een geheime operatie ('Operatie Orchidee') op touw zette en twee contactorganisaties van pedofielen in Londen en Kent in de gaten ging houden. De politie zegt dat ze ondersteunend bewijs heeft voor de stelling dat meer jongens dan alleen Jason Swift tijdens seksuele mishandeling door oudere mannen zijn overleden. De politie houdt het voorlopig op negen mogelijke slachtoffers, maar sluit niet uit dat het totale aantal tot twintig kan oplopen.

Een inmiddels verdwenen Britse jongen heeft twee jaar geleden in een gesprek met een vrouw werkzaam in een opvanghuis voor jongeren gewag gemaakt van video-opnamen in Amsterdam, waarbij hij gedwongen aanwezig was. Daarbij zou een meisje van dertien jaar betrokken zijn geweest. De Amsterdamse politie heeft naar aanleiding van telefoontjes van Britse journalisten vandaag zelf contact opgenomen met Scotland Yard met de vraag of het onderzoek zich uitstrekt tot Amsterdam. Dat bleek niet het geval.