Beurs A'dam flauw, Tokio verder omlaag

AMSTERDAM, 30 juli De beurs in Tokio, die vorig week per saldo met 6,6 procent kelderde, zette de daling vandaag voort. De Nikkei-index zakte 1,3 procent. De stemming op de Amsterdamse effectenbeurs was vanochtend flauw te noemen. De koersen leverden dubbeltjes tegelijk in. De CBS-stemmingsindex opende al lager op 119,10 om na een uur handelen op een voorlopige stand van 118,60 te belanden (slot vrijdag 119,60)AMSTERDAM Vooral de een cent lagere dollar, gecombineerd met een lager New York op vrijdag en een angstig Tokio dat maandag ruim 400 punten moest inleveren, liet het beurssentiment zakken. Verder daalden de koersen sterk door gebrek aan kopers die een bodem in deze markt zouden kunnen leggen, zo vertelde een handelaar. 'Niemand doet wat, ook de institutionele beleggers niet. Iedereen wacht maar af en laat alles maar op zich afstormen', vertelde hij. Er zit geen bodem in de markt, want zestig procent van de klanten is op vakantie, zo concludeerde de handelaar.

Op deze flauwe markt sprong het havenfonds Pakhoed eruit in negatieve zin. De koers ging onderuit door winstnemingen door vooral de kleine beleggers. Pakhoed donderde fl. 6,20 omlaag ofwel ruim drie procent tot fl. 213. Fokker zakte eveneens sterk, met fl. 0,80 tot fl. 51,10. KNP moest een flinke veer laten op fl. 47,30, een daling van fl. 0,70. De chemiefondsen Akzo en DSM lagen, evenals vrijdag, niet goed in de markt. Op deze flauwe beurs moest Akzo vijf dubbeltjes afgeven op fl. 114 en branchegenoot DSM accepteerde een daling van fl. 1,40 op fl. 107,90. De bekendmaking van slechtere resultaten bij de Britse chemiegigant ICI op vrijdag werkte ook vandaag nog steeds door. Handelaren wachten nerveus op de tweede-kwartaalcijfers; Akzo publiceert die komende donderdag.

De international Koninklijke Olie verloor fl. 0,70 op fl. 145,80. Unilever daalde fl. 0,20 tot fl. 157. Philips gaf twee dubbeltjes af op fl. 27,90. KLM ging fl. 0,60 onderuit op fl. 31,50. De berichten over een verhoging van de richtprijs voor OPEC-olie veroorzaakt een stijging van de brandstofkosten voor de KLM, zo concludeerden handelaren.

Opvallend was de tegengestelde beweging op de obligatiemarkt. Daar kon het merendeel van de fondsen met 0,1 punt stijgen, met andere woorden de rente daalt.

Op een rustige lokale markt stonden veel noteringen na een uur handelen nog steeds met een openingskoers op het zonovergoten, zwarte koersenbord. Kantoorleverancier Ahrend ging fl. 1 achteruit naar fl. 248. ACF zakte drie dubbeltjes naar fl. 37,80. Getronics moest fl. 0,40 omlaag naar fl. 35,80. Hagemeyer boekte opvallend genoeg een winst van fl. 1 op fl. 119.