Actie tegen transport van varkensvlees

POSTEL, 30 juli Sinds vannacht twaalf uur worden vrachtwagens met varkens en varkensvlees aan de grens bij Postel, op de autoweg tussen Eindhoven en Antwerpen, tegengehouden door Belgische varkensfokkers. Zij protesteren tegen het exportverbod dat in Belgie als gevolg van de varkenspest van kracht is. De fokkers willen dat het verbod wordt opgeheven. Ook willen ze dat de zogenoemde schutskringen rondom de bedrijven, waarbinnen het vervoer van varkens is verboden, in omvang worden verkleind en in aantal worden teruggebracht. Hoewel een woordvoerder van de actievoerders vanmorgen zei dat er ook aan andere grensposten tussen Nederland en Belgie blokkades zijn ontkende de Rijkswacht in Antwerpen dat. De actie richt zich op vanuit Nederland ingevoerde varkens en varkensvlees omdat Nederland een doorslaggevende stem zou hebben in het veterinair comite van de EG. Dit comite zou opheffing van het exportverbod moeten bewerkstelligen, aldus de fokkers.

Pag.3: 'Geen confrontatie'